Tips redaksjonen
15.06.2012

Innovasjon for fremtiden

Den tyske produsenten av overvåkingssystemer, Mobotix, har hatt en formidabel vekst i hele sin korte levetid. Veksten skyldes en kombinasjon av innovativ styrke og produktkvalitet.
Selskapet, som startet opp i 1999, har i dag 350 ansatte og har installert over 100 000 overvåkingssystemer rundt om i verden – fra iskalde Antarktis til Saudi-Arabias ørkener, ja til og med i Vatikanets bibliotek.

Desentralisert konsept
Tradisjonelle overvåkingskameraer bygger på sentraliserte systemer, det vil si at kameraene tar bilder som så overføres til en sentral. Ulempene med et slikt system er at det krever stor kapasitet på nettverket, og PC-ene i sentralenheten har som regel ikke kraft nok til å håndtere store datamengder fra mange kameraer. Det geniale med kameraene til Mobotix er at PC-en er integrert i selve kameraet, og den har kapasitet til flere dagers opptak i høyoppløselig video. Den sentrale enheten fungerer bare som en kontrollenhet. Derved slipper man å investere i kostbare videobehandlingssystemer. Alt sitter i kameraet – enhet for bildeopptak, mikrofon, alarm-, lyd- og telefonfunksjoner og datasystem.

Høy oppløsning
Med analog teknologi har ikke et bilde mer enn 0,1 megapixels oppløsning. Kameraene fra Mobotix har derimot en oppløsning på 3,1 meghapixler, og de tar derved rundt 30 ganger mer detaljrike bilder. Større oppløsning har også den fordelen at det er mulig å overvåke større områder med bare ett enkelt kamera. For eksempel kan et Mobotix-kamera fotografere fire rekker av biler på en bensinstasjon, der man tidligere måtte ha fire separate kameraer. Systemet bygger på MxPEG-standarden, og ikke den tradisjonelle H264-standarden som fungerer bra til opptak av bevegelse, men som ikke gir den samme detaljrikdommen.  

Salgsdirektør i Mobotix, Magnus Ekrot forklarer at rundt 3 megapixler er det beste kompromisset mellom lysømfindtlighet og bildeskarphet. Høyere oppløsning skaper problemer med lysømfindtlighet, og dessuten krever det større lagringsplass. Den fremste fordelen ved å bruke kameraer som tar høyoppløselige videobilder, er at bildene avslører flere detaljer enn tradisjonelle kameraer og gir derfor sterkere bevis enn ved bruk av andre formater. Kamaeraene funger både om dagen og om natten.  

Robust
Mobotix-kameraene har ingen bevegelige deler, og det reduserer vedlikeholdet til et minimum. De oppgis å tåle temperaturer fra –30°C til +60°C uten at det er nødvendig med vifteavkjøling eller varmekilde, og strømforbruket er beskjedne 3 W. I og med at det ikke er nødvendig med en PC-harddisk for videoopptak, er det ikke noen deler i videosystemet som blir utslitt.

Markedsføringsverktøy
Kameraene til Mobotix er først og fremst designet for å fange opp bevegelser i det overvåkede området. Men de kan også ha annen nytteverdi. Kombinert med et analyseverktøy kan det hemisfæriske kameraet Q24 behandle data og gi nyttig markedsinformasjon til brukeren. Det kan for eksempel gi en butikkeier opplysninger om hvor mange mennesker som går ut og inn i butikken i løpet av en dag, hvilke områder i butikken som har mest besøk osv. På grunnlag av slike opptak kan dataprogrammet lage statistikker og fargede kart over frekvensen av besøk på de forskjellige områdene.  

T24 Door Station
Et av de nyeste produktene fra Mobotix er T24 IP Video Door Station. Det er et komplett dørkommunikasjonssystem som består av et hemisfærisk videokamera (fiskeøye), interkom og adgangskontroll. Systemet gjør det mulig å ha en direkte forbindelse fra dørstasjonen til en hvilken som helst VoIP-telefon eller til en hvilken som helst datamaskin eller smarttelefon med VoIP-program. I praksis kan brukeren altså etablere en videoforbindelse og kunne åpne døren, høre videobeskjeder eller se opptak fra hvor som helst i verden. Med programvaren mxEasy kan brukeren også snart bli i stand til å anvende sin iPhone eller iPad som en mobil utestasjon. Displayet i T24 har berøringsskjerm og forskjellige funksjoner, blant annet kan den besøkende legge igjen en beskjed dersom huseieren ikke er til stede. Den har også integrert RFID-teknologi som gjør det mulig å lese adgangskort. Selskapet har store forventninger til T24 i fremtiden.

Ser stort potensial
Mobotix har store vekstambisjoner og ser særlig stort potensial innenfor forretninger, utdanningsinstitusjoner, jernbaner og flyplasser. Salgsdirektør Magnus Ekrot understreker at Mobitix ikke først og fremst selger kameraer, men komplette systemer for overvåking. Det som er selskapets styrke, er kvalitet kombinert med innovative løsninger. Slagordet ”Innovasjon for fremtiden” er derfor ikke tilfeldig valgt.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1