Meny
16.05.2012

Blåseisolering i tak utløste maksimal Enova-støtte

Hva er vitsen med store investeringer i etterisolering av vegger når varmen forsvinner gjennom taket? Hvordan isolerer du tak der hulrommene er trange? Slåttevangen Borettslag i Oslo fant svarene. Blåseisolasjon fra Knauf Insulation, utført av selskapet Isomax Energi. Isoleringsproblematikken ble fikset, og det ble utløst maksimal støtte fra Enova.
– Da borettslaget skulle rehabilitere fasaden, diskuterte vi hvor mye tillegg til den 10 cm tykke isolasjonen som var i veggene, vi burde ha. Vår byggeorganisasjon besto av fem styremedlemmer, prosjektleder fra Øyvind Moen AS og arkitekt fra arkitektfirmaet 4B Arkitekter, forteller styreleder Terje Andersen i Slåttevangen borettslag.

– Vi oppfattet det slik at de siste byggeforskriftene krevde totalt 25 cm isolasjon i veggene og 20 cm isolasjon i takkonstruksjonen. Etter hvert engasjerte vi en ENØK-konsulent for å hjelpe oss med beregning av støtteordningene. 

Det viste seg at hvis vi valgte 15 cm ekstra, altså totalt 25 cm i veggene, utløste det maksimalt tilskudd. Vi trodde riktignok at beregningene skulle gi oss rundt 1,5 mill, men myndighetene hadde satt en maksgrense på 1 mill. i ENØK-støtte pr. prosjekt.

Langsiktig perspektiv
Terje Andersen forteller: – Vi tok flere runder med oss selv, fordi prosjektprisen ble mye høyere enn den første kalkylen viste. Men satsing for fremtiden ble utslagsgivende. Hvis vi så det over en 40-årsperiode, fant vi ut at det ville være dårlig politikk å begrense isolasjonen for å spare penger. Med maksimal isolering ville beboerne også få et mye bedre inneklima og lavere strømregning i mange år. Vi gikk derfor for den tjukkeste veggen. I tillegg anbefalte våre fagfolk å blåse inn isolasjon i takkonstruksjonen på grunn av den trange loftskonstruksjonen.

Jo større mengde, desto mer støtte
– Hvor mye ekstra støtte utløste isolert sett blåseisoleringen i takkonstruksjonen?
–Så vidt jeg kan se av regnestykkene fra ENØK-konsulenten, gis det ikke mer støtte om du blåser inn isolasjon i stedet for å bruke matter i loftet. Det er bare mengden som avgjør. Jo større mengde, desto mer støtte, forteller Andersen. 

I regnestykkene står det at det største varmetapet i et hus eller en boligblokk er oppover, altså gjennom taket. Derfor ytes det mer støtte til pålagte isolasjonstiltak i loft. Men hvordan legger du isolasjonsmatter der loftet er så trangt at det er umulig for en voksen mann å krype rundt? Blåseisolering ble svaret fra byggeorganisasjonens fagfolk.

Miljøvennig løsning
Det viste seg vanskelig å gjennomføre isolering av det 6500 kvatdrameter store kryploftet på tradisjonell måte. Man måtte finne en annen løsning, og entreprenøren Multibygg valgte å bruke blåseisolasjon fra Knauf Insulation. Arbeidet ble gjennomført av blåseentreprenøren Isomax Energi. Dette var en miljøvennlig løsning som er fri for kjemikaliebaserte bindemidler. 

Komplisert regnestykke
Andersen understreker at det ikke er enkelt å se skjæringspunktet mellom mer støtte og tykkelse i innblåsingen på grunn av maksgrensen for støtte pr. tiltak. På et eller annet tidspunkt får du ikke mer støtte som følge av økt isolasjonsmengde.

– Regnestykket er komplisert i og med at kraftprisen varierer veldig fra år til år. Dessuten varierer strømforbruket med utetemperaturen. Jeg anslår at man kan spare 15–25 prosent på kraftforbruk pr. år. Det vil si en besparelse i strømforbruk pr. leilighet på kr 300–350 pr. måned. Hvis man rehabiliterer for å bo godt, noe som var styrets hovedstrategiske mål, må man også ta den økte bokvaliteten mer med i regnestykket, avslutter Andersen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no