Meny
17.03.2004

Økologisk boligbygging med halmhus

Vi snakker ikke om eventyret med de tre små grisene, men om en byggeteknikk der halm inngår som et av byggematerialene. Interessen for halmhus har økt siden midten av 1990-årene, og i dag finnes det ca. 30 halmhus rundt om i landet.
Gammel byggeskikk
Halm er blitt brukt som byggemateriale helt siden menneskene ble bofaste. Halm er blant annet blitt brukt til taktekking eller inngått som materiale i vegger innsmurt med leire, sand og møkk.

Byggeteknikken med bruk av pressede halmballer oppstod i Nebraska i USA på slutten av 1800-tallet. Ideen ble så tatt opp igjen i 1980-årene. Nå har denne byggeskikken fått en viss renessanse og stadig flere ser fordelene med halm som byggemateriale, og noen sier at halmballeteknikk er den raskest voksende byggemetoden i verden i dag.

Veggmateriale
De fleste bolighus av halm har en såle av leca eller betong som fundament. Det er viktig at halmen ikke utstettes for fuktighet. Ytterveggene blir pusset med kalt eller betongmørter. Innvendig brukes leirpuss.

Ved bygging av et halmhus i Ås ble det innvendig lagt på en blanding av leire, kumøkk, sand og vann. Kumøkk ble brukt for å binde halmen.

Fordeler
En av fordelene med halmhus er at de er miljøvennlige. Hvis huset er riktig konstruert, vil veggene være diffusjonsåpne, slik at huset puster. Det gir et bra inneklima, noe som er en fordel for beboere som har astma eller allergi.

Det er dessuten et økologisk bygg. Ønsker man å gjerne huset, er det bare å pløye det ned i jorda. Det inneholder ingen farlige avfallsstoffter. Materialet er også billig. Halm finnes i store mengder etter treskingen om høsten. Det er nesten gratis.

Halmen, som er presset sammen i baller, er enkelt å håndtere. Selvbyggere kan derved gjøre mye av arbeidet selv og derved spare penger på innleid profesjonell arbeidskraft. Halmen isolerer dessuten veldig bra, slik at behovet for oppvarming reduseres.

Mange er redd for at halmhus er mindre motstandsdyktige mot brann enn for eksempel vanlige trehus. Men tester har vist at pussede halmvegger har forbausende høy brannmotstand, og langt overgår det som kan forventes i en vanlig trehusbebyggelse.
  
Ulemper
Halmhus har svært brede yttervegger. Det innebærer at det også må bygges en bredere såle enn i vanlige hus, noe som er fordyrende. Veggene har heller ikke stor bæreevne, slik at flere etasjer og tunge tak må holdes oppe av innvendige trekonstruksjoner. Det kan også være vanskelig å finne profesjonelle håndverkeres som kan bygge slike hus.

En annen ulempe er at halm kan være utsatt for mus og innsekter dersom veggene ikke er skikkelig pusset. Men hvis arbeidet er profesjonelt utført med skikkelig tetting, skal ikke dette være noe problem. 

Det er viktig at halmen er tørr. Den bør helst lagres noen måneder etter at den er skåret og presset i halmballer.

Hva med holdbarhet?
Halmhus som er riktig konstruert, er solide bygg. Så lenge kalken er på, og de ikke utsettes for regn og fuktighet, kan de leve lenge.

Det eldste halmhuset i Norge som man kjenner til, er fra 1954. Det er en garasje, og den står fortsatt. I Russland finnes det halmhus som er over hundre år gamle. 

De som er interessert i å bygge halmhus, kan kontakte Norsk Jord og Halmbyggerforening, internettadresse arild.berg@chello.no, tlf. 64 95 07 07.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no