Meny
24.04.2012

Mange snøskred kan forebygges

Myndighetene ser på stadig nye muligheter for å forebygge store skred, og de siste årene har snøskredtårn, en sveitsisk metode for snøskredkontroll, blitt prøvd ut av Statens Vegvesen.
Sveits har lenge ligget langt fremme når det gjelder metoder og teknologi for å forhindre eller kontrollere snøskred. Wyssen Snøskredtårn gjør det mulig å utløse små, kontrollerte skred ved hjelp av fjernkontroll før snømengdene blir så store at det er fare for massive skred som kan gjøre stor skade.

Reduserer risikoen betraktelig
– Metoden fjerner ikke all snøskredfare, men brukt riktig gjør den det mulig til i stor grad å jobbe proaktivt med å sikre spesielt veier og infrastruktur, sier adm. dir. Samuel Wyssen fra Wyssen Avalanche Control AG.

Deler erfaringer fra Sveits med norske veimyndigheter
Wyssen besøkte Norge tidligere i år og la frem resultatene fra en studie gjort i det snøskredutsatte Gonda-området i Sveits, der en serie snøskredtårn med stort hell brukes til å holde veier åpne og redusere omfanget av snøskredrelaterte skader og dødsfall.

Seminaret ble holdt på Den sveitsiske ambassade i Oslo, og representanter for Statens Vegvesen, Jernbaneverket, NGI, NVE og Nasjonal Rassikringsgruppe var invitert.

Kostnadseffektiv og miljøvennlig
Snøskredtårn er en utbredt metode for snøskredkontroll i Sveits og Østerrike. De er miljøvennlige og effektive og medfører relativt lave innkjøps- og vedlikeholdskostnader i forhold til tradisjonelle metoder for snøskredkontroll som i dag benyttes i Norge. 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no