Meny
16.02.2004

”Spirit”s farefulle ferd

På en 487 millioner kilometers reise kan mye gå galt, men det amerikanske romfartøyet ”Spirit” styrte unna alle hindringer og landet trygt i Gusev-krateriet på Mars i begynnelsen av januar.
Kort tid etter landingen begynte fartøyet å sende fantastiske bilder tilbake til Jorda. Men så langt har den ikke avslørt noe vi ikke allerede vet. Det er først når kjøretøyet, eller roveren, setter seg i bevegelse og skal utforske krateret nøyere at spenningen virkelig begynner.

Utstyrt med all verdens avanserte teknologi som spesialkamera, spektrometer og stein- og fjellprøvetakere skal den forhåpentlig gi oss et bilde av planetens historie og kanskje finne spor etter liv.

Dramatisk landing
Landingen på Mars var en kritisk fase i den lange ferden. Sonden kom inn i Mars-atmosfæren i stor hastighet, men et varmeskjold beskyttet den mot å brenne opp. Fartøyet frigjorde seg deretter fra sonden, og en fallskjerm foldet seg ut for å bremse farten.

Mens fartøyet hang under skjermen, ble flere airbager aktivisert og dekket fartøyet fullstendig slik at det ikke skulle bli knust under landingen. Like før landing, ble bremserakettene avfyrt.

Etter å ha truffet overflaten spratt fartøyet noen meter, luften gikk ut av airbagene, og ”Spirit” stod trygt plantet på Mars-overfalten.
     
100 meter om dagen
Kjøretøyet er på størrelse med en golfbil, veier 174 kilo og har 11 kameraer om bord. Det er meningen at bilen skal utforske forskjellige deler av krateret de neste tre månedene. Den kan tilbakelegge ca. 100 meter om dagen.

En stund var det problemer med å få bilen operativ fordi deler av gassposene som beskyttet sonden under landingen blokkerte nedkjøringsrampen. Men dette problemet ble løst. Når dette skrives, har bilen stilt seg i posisjon og til og med beveget seg noen få centimeter.

Mars på dagsordenen
24. januar vil ”Spirit” få selskap med en annet romfartøy, ”Oportunity”. Dette skal lande på motsatt side av Mars og ha de samme oppgavene som ”Spirit”. Og flere ekspedisjoner skal komme i de nærmeste årene.

President Bush har nylig lansert visjoner om å sende folk til planeten i en ikke altfor fjern fremtid. Det er meningen å benytte Månen som en mellomstasjon. Romfartsentusiaster går med andre ord spennende tider i møte.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no