Tips redaksjonen
16.01.2012

Lydisolasjon gir arbeidsglede

Åpne landskap med mye støy fører til mindre engasjement og arbeidsglede blant de ansatte, viser ny studie. Innovative glass kan være løsningen.
– Støy på arbeidsplassen kan være en stressfaktor for folk som trenger å konsentrere seg. Det gjør også folk mindre produktive slik at de ikke får gjort jobben slik de ønsker, sier Astrid Richardsen, professor i Human Resources Managment (HMS), med vekt på stressmestring og arbeidsglede ved BI.

Støy på arbeidsplassen har ofte negative konsekvenser. Konsentrasjonsproblemer er det største hinderet for et godt arbeidsmiljø for de som jobber på støyende arbeidsplasser, viser en ny undersøkelse fra forskningsinstituttet Auditory Valley.

Fordypning
Richardsen understreker hvor viktig det er at de ansatte føler engasjement og arbeidsglede i en stressende hverdag.

– Deler av det å følge engasjement er å kunne fordype seg i arbeidsoppgaven. Støy i åpne kontorlandskap kan sette en stopper for det, sier Richardsen.

Professoren mener det kan være en god løsning med arbeidsrom med tilpasset lydisolasjon. Hun tror dette kan hjelpe på konsentrasjonen og i tillegg gi rom for å diskutere konfidensielle saker. En god løsning på dette kan være å bruke spesialglass, ettersom glass ikke lukker åpne kontorlandskap.

Innovativ glassløsning
Forstyrrende støy trenger hovedsakelig gjennom glasspartier og utette konstruksjoner, men det finnes glass som demper støy. Glassprodusenten Pilkington har utviklet glassetPilkington Optiphon, som sørger for gode arbeidsforhold. 

– Man kan ikke bruke tykt glass i alle vinduer, derfor er Pilkington Optiphon et bra valg. Det er laminert glass med en spesiell folie som oppnår gode verdier for støyreduksjon. På den måten kan man holde tykkelsen og vekten av glasset nede, og støyen ute, sier Marit Jørdre, markeds- og kommunikasjonssjef i Pilkington Norge.

Som professor Richardsen er Dr. Markus Meis, som har vært med på å utarbeide Auditory Valley undersøkelsen, enig om at akustiske sikrede romer engod løsning for å få mer konsentrasjon og dermed effektivitet på arbeidsplassen.

– Hvis man beregner kostnaden konsentrasjonsproblemer forårsaker per person per år, er det verdt å investere i bedre romakustikk, sett fra et økonomisk synspunkt, sier Meis.

Foto: Pilkington

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1