Tips redaksjonen
16.01.2012

Teglgulv – en holdbar trend

Nordmenn har fått øynene opp for teglets fordeler.
Teglgulvets rustikke sjarme er på vei inn i de norske hjem. Og med god grunn. Tegl er slitesterkt og har lang levetid. Det gjør materialet spesielt anvendelige på de gulvene i hjemmet der andre gulvbelegg har behov for et mer hyppig vedlikehold. Derfor er det også opplagt å velge teglgulv i hjem med kjæledyr, der skarpe klør kan være et problem.

– Med teglstein og klinker i hjemmet hjelper man inneklimaet godt på vei, forteller Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen. – På grunn av teglsteinens naturlige egenskaper blir luften innendørs friskere, temperaturen mer stabil og akustikken bedre. Så i tillegg til de rent estetiske årsakene, er det en god idé å bruke teglstein innendørs både i vegg og på gulv.

Slitesterkt og holdbart
Hvis man vedlikeholder gulvet med jevne mellomrom, kan man ikke slite ned et teglgulv. Det har en levetid på over 100 år og slår dermed alle andre gulvbelegg i holdbarhet. Hardbrent tegl og gulvklinker er spesielt motstandsdyktige mot fukt og slitasje. Derfor kan det lønne seg å velge dette i rom som krever mye av gulvene, for eksempel i entreer eller vaskerom.

Lett å holde rent
Når teglgulvet skal vaskes, er det best å bruke grønnsåpe. Såpen legger seg som en beskyttende hinne på teglet og renser og impregnerer gulvet. En tynn oppløsning trenger lengst ned og etterlater mer plass i porene, mens en tykkere oppløsning lukker porene i overflaten, men ikke i dybden. Vil man ha tegl på badet, skal man velge tegl og gulvklinker til våtrom.

Om vinteren, når sko og støvler drar inn snø og vann, trenger vannet ned i teglsteinen for så å fordampe i stedet for å bli liggende oppå. Det fører til at teglgulvet alltid er tørt på overflaten.

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1