Tips redaksjonen
16.12.2011

Sultne på finnbiff

Finnbiff er Norges eldste fastfood, med en 6000-årig historie. Nå seiler den tradisjonelle samiske middagsmaten opp blant de mest populære rettene i Norge.
I Norge har det vært reinsdyr lenger enn det har vært mennesker. Og for de første menneskene som bodde her i landet, var reinkjøtt en viktig næringskilde.
  
Også i samisk kultur har reinsdyrkjøtt i alle år vært viktig mat, og på vinterstid ble frossent reinkjøtt skavet i tynne skiver med en skarp kniv for å få seg et raskt måltid.
  
– De tynne, frosne skivene kunne kokes eller stekes. Dette var forløperen til finnbiff, eller reinsdyrskav. Det var datidens fastfood, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
  
 Han mener finnbiff er Norges urkjøtt, selve ur-gryteretten. Retten er fortsatt svært populær, og for øyeblikket er oppskrifter på finnbiff av de mest søkte på matprat.no, og de har vært på topp ti-listen i flere måneder.

Ekstremkjøtt
– For de fleste er finnbiff først og fremst helgemat og gjestemat. Kjøttet skal tilberedes fra halvtint tilstand, sier Nordahl.
  
– Reinkjøtt er den mest spennende og eksotiske råvaren vi har i Norge. Kjøttet produseres under ekstreme værforhold i karrig natur.

Det er ganske utrolig at vi kan få et så flott kjøtt fra et så magert utgangspunkt, mener Even Nordahl.
  
Selv om reinsdyrdriften er noe modernisert de senere årene, drives næringen fortsatt i hovedsak på tradisjonelt vis. Mye tungt arbeid må til før kjøttet havner i kjøttdisker i matbutikker over hele landet.


Toppscore
I høst har det vært god tilgang på reinsdyrkjøtt, og ifølge bransjen kjøper vi mye reinsdyrskav.

Finnbiff er det mest populære produktet av reinsdyr, fulgt av stek.
  
Eksklusive biffer og fileter er en slager på landets restauranter, men er også å få i enkelte dagligvareforretninger.
  
Smaken av reinkjøtt er svært godt likt, både av barn, unge og voksne, viser undersøkelsen Norske Spisefakta. Kjøttet oppfattes som sunt, næringsrikt, magert og lett å lykkes med.
  
– 44 prosent av alle nordmenn sier de gjerne vil spise mer reinsdyrkjøtt enn de gjør i dag, viser en analyse vi har gjennomført. Bare fisk kan vise til mer positive resultater, sier Even Nordahl.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1