Tips redaksjonen
02.12.2011

Matpris til egg-ambassadør

Bonde og helsesøster Elisabeth Kallevik Nesheim fra Vats i Rogaland er tildelt prisen Gla’egget 2011 av MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
– Elisabeth Kallevik Nesheim er en bonde som fremstår med optimisme, humør og som et forbilde for mange.

Hun fronter norske egg og matglede basert på sunne, gode og trygge norske egg på en fremragende måte, sier juryleder Åse Kringlebotn.
  
I mange år har Kallevik Nesheim vært eggprodusent på gården Nesheim i Vats på Haugalandet, og hun har også fremmet alle rettene man kan lage av egg.

I det siste har hun trukket fram ulike eggretter i turistsatsingen ’’Oldemors hus’’ på gården.
  
– Hun får også prisen for sin store innsats på en rekke områder i samfunnslivet, fra sine mange styreverv i landbrukets organisasjoner og i Støtteforeningen for Kreftsyke Barn. Som ledende helsesøster i kommunen har hun vært en dyktig inspirator for sunt kosthold, sier Åse Kringlebotn.


Anvendelige egg

Elisabeth Kallevik Nesheim har drevet gården sammen med ektemannen Bjørn Steinar siden 1987.

Paret har stått på flere ben, med melkekyr, storfe- og eggproduksjon. I det siste har de satset stort innen turisme og selskapslokaler med mat fra egen gård.
  
I ’’Oldemors hus’’ serverer paret eggdesserter som karamellpudding, eggedosis med rips, Dronning Maud-fromasj og deres egen Nesheimdessert.
  
– Egg er utrolig anvendelig og passer til alle dagens måltider. Dessuten er egg flott å bruke i blomsterdekorasjoner til jul, påske og andre store anledninger. Egg passer også fint som gave.

Da ordføreren vår fylte 50 år, fikk han 50 egg i presang, sier Elisabeth Kallevik Nesheim.

Hun har vært opptatt av å formidle matglede og kunnskap om å bruke norske råvarer til å lage mat fra bunnen av.
  
– Jeg synes det er viktig å fortelle barn og unge om norsk matproduksjon.
Vi har i mange år engasjert ungdomsskoleelever til å hjelpe oss med innsett og avliving av verpehøns. Pengene har gått til klasseturer, og de har fått en forståelse av hva det koster å lage mat.


Allsidig

Å være bonde i Norge er ikke enkelt. Elisabeth har jobbet som nattevakt på sykehjem for å finansiere nye hønsebur på 1980-tallet, og på sykehus for å få penger til utvidelse av hønsehuset.
  
Ved nyttår avvikler hun og mannen eggproduksjonen. Kostnadene ved å legge om til nye lovpålagte bur ble for stor da de samtidig skal restaurere ei løe fra 1600-tallet.

Elisabeth Kallevik Nesheim var i flere år styremedlem i Prior, hun har vært aktiv i blant annet Rogaland Bondelag, Norges Bygdekvinnelag og reiselivsorganisasjoner.

Hun har også engasjert seg i Støtteforeningen for Kreftsyke Barn i Rogaland, samt i hovedstyret, der hun var med i fire år.
  
Prisen Gla’egget består i et stipend på 25 000 kroner og en glasskulptur fra Hadeland Glassverk.

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1