Tips redaksjonen
14.10.2011

Knivskarp kamp om NM-gullet

Høy temperatur og tøff konkurranse preget norgesmesterskapet i kjøttfag. Åshild Bruskeland (19) fra Kristiansand tronet til slutt øverst på pallen.
Det var tett mellom godbitene da norgesmesterskapet i kjøttfag ble arrangert under matfestivalen Matstreif i Oslo 16. september.
  
Etter tre intense konkurransetimer kunne sørlandsjenta Åshild Bruskeland endelig smykke seg med den høythengende tittelen norgesmester.
  
Det var landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som overrakte pokalen fra scenen på Rådhusplassen i hovedstaden.
  
– Dette mesterskapet løfter frem særdeles dyktige fagfolk. Her har vi unge fagpersoner som bidrar til å løfte de norske råvarene, og det er positivt, sier Brekk.


Imponerte med ølpølserull

Høyt tempo og knivskarp konkurranse gjorde kjøtt-NM til et hett mesterskap for de åtte finalistene, og det var en fornøyd og sliten vinner som kunne slippe jubelen løs.

– Nå blir det fest, jublet gullvinneren, som til daglig jobber på Ica Maxi Lund.
  
Dette var andre året Bruskeland deltok i norgesmesterskapet.
– Dette var den deiligste lønn for strevet. Hjertet pumpet hardt like før de ropte opp navnet mitt, og nå er jeg bare veldig glad, sier hun.
  
Gullvinneren disket opp med blant annet kokosrull, cheddarbiff og ølpølserull – noe som falt i smak hos dommerpanelet.


Tett i toppen

Dette var 14. gang NM i kjøttfag ble arrangert, og konkurransen har aldri vært tøffere.

Bruskeland konkurrerte mot syv andre lærlinger, og det var få poeng som skilte finalistene som havnet på seierspallen.

Vestfoldjentene Tonje F. Krystad fra Sem og Inger Granhaugen fra Stokke stakk av med sølv- og bronsemedaljen.
  
– Det er ikke annet å si enn at det kjennes helt fantastisk, sa sølvvinner Krystad.
Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, sa at det bare var detaljer som skilte deltakerne i teten.

– Dette er noe av det bedre jeg har opplevd, det er jaggu høy kvalitet, sa hoveddommeren.
  
Teigen fortalte at finalistene i NM var godt drillet, de hadde trent masse, og det skyhøye nivået gjorde det vanskelig å kåre vinneren.

– Her er egentlig alle vinnere, sa han. Det handler vel så mye om hvem som takler presset, og som har nerver av stål, mente hoveddommeren.

Teigen berømmet gullvinner Bruskeland for en flott presentasjon og gode produkter. – Forbrukerne er heldige som finner denne typen betjening i ferskvaredisken, sa han.


NM hever nivået

Ifølge arrangør Espen Lynghaug i NHO Mat og Bio bidrar denne ferdighetskonkurransen til å heve nivået i bransjen.

– Det ligger mye prestisje i mesterskapet, både for deltakerne og for bedriftene de jobber for.

Vi ser at noen dagligvarekjeder satser veldig på å få lærlingene sine til NM, som en viktig del av kompetansehevingen i bedriften, sier Lynghaug.
  
NM har blitt et utstillingsvindu for kjøttbransjen, og det høye nivået kommer forbrukerne til gode.

– Vi ser en tydelig tendens til at det jevnt over er mye bedre varer i ferskvarediskene i dag enn for bare få år siden.

I takt med at kunnskapsnivået blant de ansatte øker, finner forbrukerne mye bedre utvalg og måltidsløsninger, mener Lynghaug.

[Tilbake]

 Makeweb 4.1