Tips redaksjonen
23.09.2011

Varmepumpe som radiator

Daikin Europe NV har lansert NEXURA, en energiklasse A-sertifisert luft-til-luft varmepumpe for både oppvarming og kjøling.
 Den er hvit og i klassisk design. Det spesielle med dvarmepumpen er at frontpanelet også fungerer som en vanlig radiator.

– Enten du ønsker å varme opp gjennom kalde vintermåneder eller kjøle deg ned på varme sommerdager, gir NEXURA året rundt komfort ved å trykke på en knapp, forteller Erik Dahl, administrerende direktør hos den norske leverandøren av Daikin, Friganor AS i Oslo.
  
– NEXURA er akkurat som en radiator utformet som en naturlig del av ditt interiør, og denne eksklusivt utformede enheten kan erstatte en radiator.

Du sparer plass, og det er enkelt å plassere den i rommet, forklarer Dahl.
  
Daikin NEXURA er fullpakket med state-of-the-art-teknologi. Støynivået er 19 dBA i “radiator”-modus, og varmepumpen kan fjernstyres over Internett, via SMS eller fra en fjernkontroll.


COP og dBA sentrale begrep
Erik Dahl peker på to begrep som man bør lære seg like godt først som sist, om man for alvor vil forstå mulighetene med luft-til-luft varmepumper.

Det er COP og dBA. Men han peker samtidig på at man må forsikre seg om at tallene – det gjelder spesielt COP – er gjennomsnittstall for sesongen og ikke bare verdier som er registrert under de mest gunstige forholdene sett med leverandørens øyne.

I denne sammenheng er det også viktig å lese tester osv. med et våkent blikk, slik at man er helt sikker på at det testede produktet er identisk med det man vurderer å kjøpe.
  
COP og dBA omhandler henholdsvis virkningsgrad og støy. Får du for eksempel ut fire kWh varmeeffekt med en innsats på én kWh strøm, er COP = 4.

Det sier seg derfor selv at det er viktig å se på COP-tallet for å finne den mest effektive luft-til-luft varmepumpen.     
  
Når det gjelder dB, handler det om et mer subjektivt begrep – den hørte/følte lyden.

Det man faktisk gjør, er å bruke et såkalt A-filter som tar hensyn til hva menneskeøret rent faktisk hører, derfor betegnelsen dBA.

Det er viktig å sammenligne dB-verdier med A-filter som er målt én meter fra varmepumpen.

Dette gjøres enklest ved å sjekke om verdiene som er oppgitt, følger EUROVENT 14511, noe som vanligvis opplyses i den tekniske katalogen.


Det beste av to verdener
– Stille, eksklusivt og diskret tilbyr NEXURA derfor det beste i oppvarming, kjøling, komfort og design, fortsetter Dahl og viser til at når vi snakker om oppvarming, har NEXURA sitt unike innvendige aluminium frontpanel. Dette avgir mer varme, akkurat som en tradisjonell radiator.

Denne funksjonen kan aktiveres ved å trykke på ”radiator”-knappen på fjernkontrollen.
  
NEXURA oppgis å ha en COP-verdi på 4,36 og skal således være en av de mest effektive varmepumpene i klassen.
  
– Takket være enhetens reduserte luftstrøm vil den varme eller kalde luften rett og slett omslutte deg og skape en følelse av velvære og komfort.

Det innebygde luftrensningsfilteret sikrer et rent og sunt inneklima. Dessuten blir luften lydmessig helt nede på hviskenivå.

Vi snakker om en støy på ca. 22dBA for kjøling og 19dBA i “radiator”-modus. Til sammenligning utgjør bakgrunnslyd i et stille rom i normalt ca. 40dBA, fremholder Dahl.

Øko-vennlig teknologi
NEXURA bruker termisk energi fra uteluft – en fornybar energikilde, noe som ifølge leverandøren gjør den mer energieffektiv enn fossilt drivstoff basert oppvarming.
   
Inverterteknologien varierer varmepumpens kompressorturtall, slik at den bare bruker den nødvendige mengden energi for å varme eller kjøle rommet.

Dermed unngås unødvendige og energikrevende start og stopp.

Teknologien oppgis å gi energibesparelser på opptil 30 prosent i forhold til tradisjonelle on-off-systemer.

Energibesparelser i forhold til direkte varmesystemer skal ifølge leverandøren være mer enn 60 prosent sett over en periode på ett år.
  
Varmepumpen kan enten bygges inn, være veggmontert eller plasseres stående på fot.

Den kan brukes i et enkeltrom-oppsett, med ett innendørsanlegg koblet til én utendørs enhet, eller i flere rom, med maksimalt ni innedeler koblet til én utendørs enhet.
  
For mer informasjon, se www.friganor.no eller www.daikin.no

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1