Meny
19.08.2011

Sandwichpaneler holder energikostnadene nede

Som eneste produsent i verden garanterer finske Ruukki et eksakt lufttetthetsnivå for veggpaneler.
Et lufttett energipanel gir betydelige besparelser i oppvarmingskostnadene og reduserer dessuten byggets CO2-utslipp markant.

Energi til oppvarming, kjøling, belysning og ventilasjon av lokaler utgjør den største delen av den energien som en bygning forbruker.

Av den grunn er bygningens ytre konstruksjoner, det vil si vegger og tak, en av de viktigste faktorene for forbedring av energieffektiviteten.
  
– Tettheten i vårt panelsystem er betydelig, ettersom ca. 40 prosent av alle utslipp kommer fra bygninger og i forbindelse med bygging.

Som første produsent av produkter av denne type kan Ruukki love et eksakt lufttetthetsnivå, noe som gir kundene betydelige kostnadsbesparelser og en raskere konstruksjon av bygget, ettersom luftlekkasjen allerede er ferdigkontrollert, sier arkitekt Petteri Lautso i Ruukki.


Mange anvendelsesmuligheter
Sandwichpanelene er prefabrikkerte elementer med et isolasjonslag av mineralull mellom to tynne stålplater.
  
De kan brukes i vegger og på fasader, i brannsikre konstruksjoner og på innevegger og i innertak.

Typiske anvendelsesområder er industribygg, logistikksentre, lagre, forretningsbygg og idrettshaller (er blant annet brukt i Sole Skog idrettshall i Vestby).

Panelene garanterer også et bedre inneklima i og med at temperaturen blir jevn, og at man unngår trekk.


Lønnsom investering
Det er lufttettheten som er det spesielle med sandwichpanelene, med andre ord hvordan materialene er satt sammen. Produksjonssjef Pasi Turpeenniemi i Ruukki forklarer:

– Sandwichpanelene er lufttette energipaneler med spesielle konstruksjonsdetaljer. Anvisninger for lufttetthet og montering utføres av en installasjonsbedrift som Ruukki har sertifisert.

Helheten blir sikret gjennom Ruukkis løfte om at den avtalte lufttettheten blir oppnådd.
  
I store haller kan de årlige oppvarmingskostnadene beløpe seg til titusener av euro.
  
Det er også en stor fordel at installasjonstiden er kort, slik at en bygning kan tas raskt i bruk, pluss at den lette vekten gir besparelser i forhold til rammer og installasjon.


Fleksibilitet
Sandwichpanelene muliggjør en lang rekke arkitektoniske løsninger.

Lange spenn, et stort antall profiler og farger (i alt 15 RR standardfarger), valg mellom vertikal horisontal eller diagonal montering samt et bredt tilbud av beslag gir mange designmuligheter.

Panelenes stivhet gjør det mulig å benytte dem som vegg- og fasadeelementer i høye bygninger.


Dimensjoner
Bredden på panelene er 1200 mm.

Lengden kan bestilles etter mål, helt opp til 13,5 m. Vekten beror på panelets tykkelse og kan variere mellom 17 og 40kg/m2.


Både til inner- og yttervegger
Panelene benyttes både til inner- og yttervegger.

Til innervegger benytter et PE-belegg (polyester), og til ytterveggene PVDF-belegg, som ifølge Ruukki skal ha spesielle værresistente, syreresistente, alkalieresistente og selvrensende egenskaper.


Montering 
Panelene kan festes med selvborende skruer eller festeplater.
Den vanligste måten å feste panelene på er feste dem direkte på bygningsstammen.

Panlene kan installeres horisontalt, diagonalt eller vertikalt.


Godkjente installatører
Det finnes installasjonsselskaper på byggemarkedet som har spesialisert seg på installasjon av sandwichpaneler.

For å være sikker på at installasjonen gjøres riktig, anbefaler Ruukki at man bruker en installatør som er godkjent av selskapet ettersom installasjonen påvirker panelenes evne til å stoppe luftgjennomtrengning.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no