Tips redaksjonen
19.05.2011

Lysende, steintung oslodesign

Northern Lighting og designerne Peter Natedal og Thomas Kalvant Egset har fått Merket for god design.
Den ene har skapt en urnorsk lampe, den andre har utviklet slanke, smekre utemøbler i hard betong.

Northern Lighting har sammen med designerne Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset fått tildelt Merket for god design som belønning for vellykket bruk av design i forbindelse utviklingen av lampen ”Diva”.

Vestre og Hareide Design mottok merket for den klimanøytrale betongbenken ”Kyoto”.
  
– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

Trengte trelampe
Lysinnovatørene i Northern Lighting har skapt seg et navn både nasjonalt og internasjonalt med særegne lamper som kombinerer leken design med et tidløst og enkelt nordisk uttrykk.

Selskapet trengte en trebasert stemningslampe i kolleksjonen – og en dag kom designerne Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset innom med en prototyp som vakte begeistring.
  
– Vi ble umiddelbart fascinert av lampen de hadde med seg.

Den ga et behagelig lysspill gjennom spilene og hadde noe litt mystisk, nesten kvinnelig i formen, beskriver eksportsjef Henning Meier.

Følger og bryter tradisjon
Natedal og Egset deltok i hele den krevende produktutviklingsprosessen, og da lampen skulle klargjøres for produksjon i et lite fabrikkslokale på Dokka, ble de to designerne med for å løse tekniske og praktiske problemstillinger på stedet.

– Du finner ikke mange designere som frivillig legger seg inn på en campinghytte på Dokka en hel uke i øsende regn for å følge produksjonen av en lampe, skryter Meier.
  
Det ferdige produktet, ”Diva”, er en lampe som kan henge i taket eller stå som en lysskulptur på gulvet.

Den baserer seg på en gammel, norsk tradisjon innenfor trelaminering, som har vært mest brukt i møbelproduksjon.

Meier er fornøyd med at lampen fører tradisjonen videre samtidig som den utfordrer den tradisjonelle bruken av trelaminat.

Populær i Kuala Lumpur
– Dessuten har den en uvanlig asymmetrisk form som vi ikke har sett på noen tilsvarende type lamper, og den har en unik og patentert hengeløsning som er så enkel at selv bestemor klarer å ta ned lampen og skifte pære.

Og ikke minst: Den er jo pen å se på, beskriver han.
  
”Diva” har fått en svært god mottakelse rundt omkring i verden, og føres i dag i ledende interiørbutikker i Europa samt i eksklusive forretninger på steder som Singapore, Hong Kong, Bangkok og Kuala Lumpur.

Betongfordom
Betong. Solid, robust og nesten vedlikeholdsfritt, men kanskje ikke førstevalget ditt når du leter etter en koselig benk i parken?

Den fordommen har Vestre, en ledende produsent av by- og gatemøbler, gjort noe med.
  
– Hareide Design kom til oss med en idé om en ny møbelserie i betong med en nyskapende uttrykksform.

En hovedutfordring var å få til en slank design og motbevise at betong må være grovt, kaldt, grått og massivt, forteller markedssjef Thomas Sund.

Slank, smekker…og klimanøytral
– Samarbeidet har fungert bra og vært lærerikt, særlig siden dette var vår første møbelserie i betong.

Design er sammen med kvalitet og holdbarhet grunnlaget for alle våre produkter, og tildelingen av Merket for god design er en stor anerkjennelse for oss, sier Sund.
  
Ved å bruke stål- og fiberarmert betong har Vestre og Hareide Design klart kunststykket å utvikle den slanke og smekre utemøbelserien ”Kyoto”.

Navnet spiller på at dette faktisk er den første serien av sitt slag i verden som er klimanøytral.
  
Kyoto ble lansert høsten 2010 og fikk sin offentlige debut på den viktige møbelmessen i Stockholm tidligere i år.

Her fikk den mye oppmerksomhet og positiv omtale, og Vestre har fått en rekke henvendelser om å levere Kyoto til alt fra offentlige parker til veiprosjekter og hoteller.

– Vi satser på å få møbelserien bredt ut i markedet i 2011, sier Sund.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1