Meny
19.05.2011

Nasjonalt løft mot dødsbranner

Etter en lang periode uten nedgang i antall dødsbranner har myndighetene tatt initiativ til det tiltaket man med sikkerhet vet redder liv.
 Sprinkleranlegg blir påbudt i flere boligtyper fra første juli.
   
– Sprinkleranlegg er den beste måten å sørge for basissikkerhet i bygget. Det er en logisk måte å bygge på, forteller senioringeniør Vidar Stenstad ved Statens Bygningstekniske Etat.

Hollywood
– Den store misforståelsen er at huset blir pøst ned med vann når en brann starter. Slikt skjer bare i Hollywoodfilmer.

Det er bare sprinklerhodet nærmest brannen som løses ut, og det er i de aller fleste tilfellene nok til å slukke branntilløpet før det skjer en videre utvikling, forteller av senioring. Vidar Stenstad ved Statens Bygningstekniske Etat.

Mange dør
Bakgrunnen for at flere typer boliger nå må ha boligsprinkler, at vi lever stadig lengre.

Folk vil bo hjemme lengst mulig, men samtidig som vi blir eldre, blir det vanskeligere å håndtere manuelt slukkeutstyr samtidig som evakuering ved brann vanskeliggjøres.
  
Statistikken viser at det omkom totalt 82 personer i 2008, noe som var det høyeste antallet siden 1979, da 91 personer omkom.

I 2009 omkom 61 personer, noe som er rett under gjennomsnittet for de foregående 10 årene. I 2010 omkom 63 personer.

Enkel prioritering
– Når vi ser hvor tregt det gikk med innføringen av noe så enkelt og rimelig som røykvarslere, og selv dette måtte inn i forskriftene, hadde vi ikke noe annet valg enn å sørge for at også boligsprinkler ble lovfestet.

Eneboliger er blant enhetene som er unntatt, men min personlige oppfatning er at når vi vet at et sprinkleranlegg ikke koster mer enn et boblekar, bør prioriteringen være enkel, understreker Stenstad.
  
Og denne prioriteringen er enkel – for to typer mennesker. De som har opplevd en brann, og de som har tatt til seg informasjon og vet hva boligsprinkler er.

Kjøper trygghet
– Vi ser en klar tendens. Folk er mer opptatt av sikkerhet nå, og særlig de som har overlevd en brann investerer i sprinkleranlegg i sin nye bolig.

De kan overhodet ikke tenke seg å bo i et hus uten denne sikkerheten etter å ha opplevd en brann, forklarer prosjektleder Jostein Førrisdahl hos Kompetansesenteret Askim & Mysen Rør AS, en av spesialistene som daglig arbeider med prosjektering av sprinkleranlegg.
  
– Vi får henvendelser direkte fra brannofre av forskjellige kategorier som setter seg grundig inn i de forskjellige mulighetene.

I dag finnes løsninger for alle typer boliger, som tradisjonelle boligsprinkler, vanntåke og skum – folk vil sikre både seg selv, sine barn og sine verdier – og de vil være sikre på aldri å komme i samme situasjon igjen, forteller daglig leder og rørleggermester Tollef Berger hos Askim & Mysen Rør.

Overlever
– Jeg kjenner ikke til noen branndødsfall, verken i Norge eller andre steder, hvor noen har omkommet i en sprinklet bolig.

Teknologien er basert på de samme ideer som da løsningen ble lansert på 1800-tallet, rett og slett hurtig transport av vann dit det brenner. 

Vannet kommer kjapt, og folk overlever.

Det har vært en meget god utvikling fra 1970-tallet og frem til nå, påpeker Stenstad – noe som har medført at boligsprinkler har blitt meget populære i land vi liker å sammenligne oss med.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no