Tips redaksjonen
19.05.2011

Walki biomassdekke forbedrer tørkeprosessen og energiinnholdet i energitre

Hogstavfall er en rimelig og enkelt tilgjengelig kilde til biologisk drivstoff, og det kan lagres i hauger i flere måneder.
For å beskytte haugene mot fuktighet fra regn, snø og is har Walki utviklet et papirbasert, vanntett dekke som kan flises opp og brennes sammen med resten av avfallet.

Viktigheten av biologisk drivstoff øker verden over på grunn av strengere utslippsbegrensninger.

Interessen for trebasert biologiske drivstoff har også økt fordi det finnes ny forbrenningsteknologi tilgjengelig på markedet som egner seg for faste, biologiske drivstoff.
  
Ved første øyekast ser ikke Walkis biomassedekke særlig høyteknologisk ut, men det er en genial oppfinnelse som forbedrer energiinnholdet i hogstavfallet på en svært effektiv måte.

Dekket består av et fire meter bredt laminat som hovedsakelig produseres av fornybart fibermateriale. Det beskytter toppen av haugen men lar sidene være åpne, noe som lar fuktigheten fordampe.
  
Et tynt plastlag inne i dekket gjør det både vanntett og meget sterkt, men takket være plastens egenskaper kan dekket flises opp sammen med hogstavfallet og i tillegg benyttes som drivstoff.

Beskytter også mot frost
– Biomassedekket er allerede det bredeste av sitt slag på markedet, og produksjonen fortsetter å vokse.

Vi er i ferd med å utvikle en utgave som er seks meter bred som kan dekke enda større hauger med hogstavfall og andre trebaserte, biologiske drivstoff, sier Hannu Nieminen, Product Line Manager hos Walki.
  
I tillegg til å beskytte hogstavfallet mot vann og snø beskytter biomassedekket også mot frysing, noe som kan gjøre haugen om til en isklump som er nesten umulig å håndtere, og som har lavt energiinnhold.

– Dette fenomenet er kjent for alle som har lagt opp ved ute og deretter glemt å dekke over den, sier Nieminen. – Om vinteren er veden isete og tung og produserer mye mindre varme enn tørr ved.

Økt interesse
Finland og Sverige er pionerer innenfor høsting av energitre, men fordi energisparing og biologisk drivstoff for tiden er i vinden, øker interessen for denne teknologien i andre deler av verden også.
  
– Energitre er i mange land en nesten ubrukt ressurs for å produsere energi på en miljøvennlig måte, sier Nieminen.

– Produktet vårt maksimerer energiverdien i hogstavfallet. Målinger viser at innholdet av fast stoff i veden kan økes med så mye som 15 prosent ved å benytte dekket.
  
Den største videreforhandleren av Walkis biomassedekke i Finland er Uittokalusto Oy, et finsk selskap som eies av det tyske selskapet Grube KG Forstgerätestelle.

Selskapet har solgt dekket i fem år nå og er begeistret over kundenes tilbakemeldinger. Hovedkundene deres er store skogselskap i Finland og underleverandørene deres.
  
– Dekket er enkelt å bre utover med de samme maskinene som samler hogstavfallet i skogen, sier Ilkka Leskinen, Sales Manager hos Uittokalusto.

– Kundene våre er fornøyd med fordelene med biomassedekket og hvor enkelt det er å bruke produktet.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1