Tips redaksjonen
29.04.2011

Trøndere revolusjonerer offshoresikkerheten

Aptomar har skapt et system som lar båter, plattformer, fly og helikoptre dele informasjon i redningssituasjoner eller ved oljelekkasjer.
Nå har trønderene fått tildelt det ettertraktede Merket for god design.

Trondheimsselskapet Aptomar fikk sammen med Kadabra Design tildelt Merket for god design som belønning for vellykket bruk av design i forbindelse med utvikling av SECurus.
  
– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

Offshoreinnovasjon
Offshoresikkerhet og opprydding etter oljesøl er dessverre et tidsaktuelt tema.

Aptomar har utviklet et nytt taktisk samhandlingssystem som er i ferd med å sette en ny standard i bransjen.
  
SECurus lar båter, plattformer, fly og helikoptre samt landbaserte operasjonsrom kommunisere og dele informasjon i for eksempel en redningssituasjon eller ved en oljelekkasje.

En stabilisert sensorplattform på toppen av båten gir god oversikt over situasjonen, og på broen er det tilgang til både levende bilder og kart med GPS-posisjoner.

Ny måte å tenke på
Det hele startet for rundt fire år siden med en forholdsvis enkel idé til en stabilisert lyskilde.

Aptomar gikk i dialog med flere offshorekunder, blant annet Statoil, og fikk dermed en viktig innsikt i hvilke behov kundene hadde.

– Det handler om å involvere de som faktisk skal bruke produktet ditt, fremfor å sitte på gutterommet og utvikle teknologifikserte produkter, påpeker gründer og deleier i Aptomar, Lars Andre Solberg.
  
Kadabra Produktdesign ble koblet inn og har siden blitt en samarbeidspartner på flere prosjekter.

– På den tiden hadde vi selv ingen designkompetanse, og vi lærte mye ved å se hvordan Kadabra tilnærmet seg problemstillingene.

Det var rett og slett en helt ny måte å tenke på, forteller Solberg.

Ser tykkelsen på oljeflak
SECurus er dessuten første løsning på markedet som kan se tykkelsen på et oljeflak.

– 90 prosent av oljen befinner seg på 10 prosent av flakets areal, men dette er ikke synlig med øynene eller andre sensorer.

Når du skal rydde opp etter en lekkasje, er det dermed helt håpløst å bare begynne et sted på måfå. Med vårt system er det enkelt å se hvor oljen befinner seg og kjapt sette inn ressursene der de har mest effekt, sier Solberg.
  
Takket være SECurus har Aptomar raskt blitt verdens største leverandør av taktiske samarbeidsløsninger for opprydding av oljesøl, og selskapet er nå i en sterk vekstfase. I 2009 omsatte Aptomar for 11 millioner kroner.

I 2010 steg omsetningen til 30 millioner, mens den i år beregnes å ende på 100 millioner kroner. Trondheimsselskapet ruster blant annet opp båter som driver med opprydding i Mexicogolfen.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1