Tips redaksjonen
29.04.2011

Eksporten av fritidsbåter opp 15,3 prosent

Verdensøkonomien ble delvis friskmeldt fra finanskrisen i 2010, og selv om fritidsbåtbransjen har et først-ned-sist-opp-kompleks i forhold til økonomiske sykluser, kan det se ut som om Europas fritidsbåtbransje er på vei opp igjen. 

Eksporten av norske fritidsbåter økte med 15,3 prosent i fjor. Totalt ble det i 2010 eksportert fritidsbåter for 262 millioner kroner, opp fra 227 millioner kroner i 2009, mens antallet gikk opp 37,7 prosent fra 926 i 2009 til 1275 i 2010. 

Bransjen opplever også denne positiviteten konkret etter fortsatt satsing på utemarkedene gjennom Arena fritidsbåt, blant annet med stor suksess på båtmessen BOOT i Düsseldorf.

Bunnen nådd?
– Fritidsbåtbransjen har et sist-opp-først-ned-kompleks i forhold til økonomiske sykluser.

Vi merket allerede tidlig i 2008 at dette kunne bli alvorlig, hvilket det jo ble.

Men vi synes det har tatt ekstra lang tid å vente på oppturen denne gang, sier Erlend Prytz, adm. direktør i Norboat, båtbransjeforbundet i Norge.

Vi tror i det minste at bunnen er nådd.
  
– Eksporten av fritidsbåter nådde et lavmål i fjor, med bare 926 båter eksportert til en verdi av 227 millioner.

Det er faktisk det laveste antall båter siden 1981 og i kroneverdi (nominell) det laveste siden 1986. 

Derfor er det spesielt hyggelig å se en positiv utvikling, sier Prytz og fortsetter: – Vi har ikke trodd på noen kraftig vekst for norske båtbyggere.

I grunnen ønsker vi ikke tilbake boomen fra 2006/2007, men vi tror så absolutt at bunnen er nådd.

De fleste Norske båtbyggere har vært flinke til å bruke denne vanskelige tiden godt. Flere har brukt tiden på å utvikle nye modeller, forbedre design, kompetanseheving og har ellers gjennomgått andre deler av verdikjeden.

Norske båtbyggere har også satset frisk, og det ble for første gang siden 80-tallet arrangert en felles Norsk paviljong på verdens største båtmesse, BOOT i Düsseldorf i 2010.

Suksessen ble gjentatt i 2011. Med uvurderlig støtte fra prosjektet Arena Fritidsbåt og Innovasjon Norge var fem båtbyggere samlet under det norske flagget.

BOOT er en av de desidert viktigste båtmessene i verden og den viktigste for norske eksportører.

Den dekker ikke bare Tyskland, men Benelux, Sveits, Østerrike, Frankrike, flere tidligere østblokkland og Det nære Østen.  Dette har gitt mersmak, vi tror dette vil fortsette i 2012.

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1