Tips redaksjonen
29.04.2011

Hedersprisen for god design 2011: Tandberg til topps

Teknologiselskapet Tandberg har flyttet telekonferansen fra møterommet og inn på sjefens kontor. Nå har selskapet mottatt Hedersprisen for god design 2011.

– Teknologi i møte med design skaper produkter som er lette å bruke, og dette har vært nøkkelen til suksessen med EX90.

Seks uker etter lansering hadde vi tjent inn hele utviklingsbudsjettet, sa en svært fornøyd Snorre Kjesbu, visepresident i Cisco, som kjøpte opp Tandberg i fjor.

Han tok imot prisen foran en fullsatt sal på Designdagen onsdag 16. mars. 
  
Hedersprisen for god design løfter fram landets enere innenfor design og deles ut av Norsk Designråd.

Tandberg var nominert til prisen sammen med Hydrolift, Sandnes Sparebank og Kongsberg Seatex. 
  
– Tandberg har jobbet systematisk og godt med design i en årrekke. Selskapet har bygd opp et imponerende designmiljø på Lysaker, noe som bidrar til å gjøre dem verdensledende i sin bransje.

Alle kan lære noe av å studere Tandberg-modellen, sier prosjektleder for designpriser i Norsk Designråd, Eline Strøm-Gundersen. 

Utviklet nytt flaggskip 
Da Tandberg for et par år siden bestemte seg for å utvikle EX90, en videokonferanseløsning for skrivebordet, var ikke målet av det beskjedne slaget: Den nye løsningen skulle bli bedriftens flaggskip og posisjonere Tandberg som teknologi- og designleder. 
  
– Vi ville unngå å være enda et produkt som tar opp plass på pulten.

Målgruppen vår er opptatt av effektivitet og brukervennlighet, og vi ønsket å lage noe som kunne være en integrert del av arbeidsdagen, sier Ivan Marius Kristiansen, interaksjonsdesigner i Tandberg, som nylig er blitt en del av Cisco. 

Fra møterom til skrivebord 
Noen år tidligere lanserte Tandberg produktet 1700 MXP og skapte samtidig en ny nisje innenfor det konkurransepregede telekonferansemarkedet, såkalt ”Desktop Telepresence”.

Tanken var å flytte telekonferansen fra møterommet til skrivepulten, og løsningen ble et utgangspunkt i utviklingen av EX90. 
  
– EX90 er neste generasjon innenfor telepresence og er relevant for deg all den tid du er på kontoret.

I samtaler gir den video med knivskarp kvalitet, og ellers fungerer den som en stor og god PC-skjerm.

Da kan du også dele dokumenter med den du snakker med.

Ved å vinkle kameraet ned mot bordet blir det til et dokumentkamera slik at man også kan dele fysiske dokumenter, tegninger og gjenstander, forklarer Kristiansen. 

Måtte doble produksjonskapasiteten 
Produktet ble lansert i andre kvartal 2010, og salget har gått så bra at Tandberg måtte doble produksjonskapasiteten for å møte etterspørselen.

Selskapets designere jobber kontinuerlig med videreutvikling, samtidig som nyskapingen EX90 allerede har kommet til nytte på andre områder.

Blant annet kommer den spesialutviklede berøringsskjermen snart til å benyttes som standard kontrollenhet på flere av Tandbergs andre møteromssystemer. 
  
Kristiansen forteller at designere er involvert i hele utviklingsprosessen bak alle nye produkter i Tandberg, fra første konseptskisse til det ferdige produktet pakkes ned i emballasjen.

– Å satse på design er lønnsomt for oss, og derfor har vi over tid bygd opp landets kanskje største interne designmiljø – både innen interaksjons- og industridesign, sier han. 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1