Tips redaksjonen
29.04.2011

Red Dot Award til Eker Design

Eker Design har mottatt den prestisjetunge Red Dot Award for designen, utviklingen og produskjonsteknologien for rullestolen EasyRoller.
Høytideligheten vil finne sted 4. juli i Tyskland der mer enn 100 celebre og spesielt inviterte gjester innenfor design vil være til stede.

Stolen er også hedret med Merket for god design av Norsk Designråd.

– Det som gjør Easyroller-prosjektet og produktet så spesielt, er at det er designet og konstruert for å produseres 100 prosent i plast- og komposittmaterialer, sier Victor Rosenvinge, Lead Engineer hos Eker Design.

– Det var en krevende oppgave å finne robuste og økonomisk forsvarlige løsninger som gjør det mulig å produsere stolen slik at den tåler alle krav og godkjenninger, samt at det tåler røff behandling.
  
Prosjektleder og ansvarlig for Easyrollers design, Morten Akre, poengterer at en av oppgavene var å designe et produkt som var så tiltalende at selv de som ikke trenger stolen, har lyst til å sitte i den.

– Produkter for funksjonshemmede er ofte stygge og lite innbydende. Vi ønsket å gjøre stolen til noe morsomt og unikt.
  
Merket for god Design
 EasyRoller fikk sammen med Eker Design tildelt Merket for god design som belønning for vellykket bruk av design i forbindelse med utvikling av plastrullestolen ”EasyRoller 2”.
  
– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.
  
Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

Metallstol til besvær
Alle som har prøvd å få en rullestol gjennom en sikkerhetskontroll, vet at rullestoler slår ut i en metalldetektor.

Dette betyr som regel en stigmatiserende, manuell kontrollrunde.  
 
Rullestolbrukere som besøker spaanlegg og bassenger, kan også oppleve at metalldeler i stolen ruster, og på sykehus og institusjoner med MR-maskiner kan en metallstol i verste fall skape farlige situasjoner.
  
– Tiden var overmoden for en rullestol helt uten metall, tenkte gründeren Torbjørn Skjæran.

Allerede i år 2000 begynte han å utvikle en plastrullestol, og året etter solgte han de første eksemplarene av EasyRoller.

Men det var først med EasyRoller 2 at hjulene virkelig begynte å rulle.
  
Gjennom TV2-programmet ”Skaperen” fikk han hjelp både med volumproduksjon og markedsføring.

Skjæran forteller at designprosessen var krevende, men at det gikk bra takket være profesjonelle industridesignere, en engasjert markedsreferansegruppe og god prosjektstyring.
  
– Vi lærte mye om modellbygging, effektiv bruk av leverandørkompetanse og ikke minst om muligheter innenfor plastteknologien rotasjonsstøping. Dette ble grunnleggende for designen, sier gründeren.

Helstøpt i termoplast
Det ferdige resultatet er en unik, manuell rullestol i 100 prosent termoplast uten løse deler, med en moderne design som skiller den fra tradisjonelle rullestoler.

Etter tøffe tester for å tilfredsstille et strengt regelverk er EasyRoller 2 nå klar for verdensmarkedet.
  
Stolen er blitt presentert på to utstillinger og har fått gode tilbakemeldinger. Internasjonale flyplasser og helse-og badeanlegg for funksjonshemmede har nå fattet stor interesse for produktet, som nå begynner å bli kjent som rullestolen uten metall.

Skjæran forventer å selge 700 stoler det første året, hvorav 90 prosent på eksportmarkedet.

Samtidig jobbes det med å utvikle tilbehør for å gjøre stolen enda mer anvendelig.
  
– Vår visjon er at EasyRoller skal bli den internasjonale standarden for alle institusjoner som ikke ønsker rullestoler med metall, sier Skjæran.
Han er stolt over å motta Merket for god design.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1