Meny
03.01.2004

Returrekord i tredje kvartal 2003

Materialgjenvinning av plast økte med 4200 tonn  Hele 17 800 tonn plastemballasje ble materialgjenvunnet til nye plastprodukter i løpet av årets ni første måneder.
Dette er ny gjenvinningsrekord for plast i Norge, sier en fornøyd Peter Sundt, administrerende direktør i Plastretur AS.  Samtidig med at vi bruker stadig mer plastemballasje her til lands, blir det samlet inn og gjenvunnet mer enn noen gang tidligere.

Forbruket har de senere årene steget fra 95 600 tonn til 107 000 tonn, og øker stadig, noe som både stiller krav til at det samles inn mer, og at returordningen blir mer effektiv. Fremgangen kommer i alle markeder.

På gjenvinningssiden kan Plastretur dokumentere solid vekst fra husholdninger, landbruk og fiskeoppdrett. Fra næringsliv er gjenvinningen foreløpig konstant, men ettersom det samles inn mer enn noensinne fra næringslivet, vil dette i løpet av kort tid gi seg utslag på gjenvinningstallene.

Også innsamling og gjenvinning av EPS (Isopor) går bedre enn noen gang, og foreløpig ligger man an til 36 % materialgjenvinning av EPS, som i hovedsak består av brukte fiskekasser.

Vi opplever en økende oppslutning om våre returordninger fra husholdninger, landbruk, fiskeoppdrett og norsk næringsliv for øvrig. Samtidig blir gjenvinningsteknologien stadig bedre, og samlet gir dette de hyggelige resultatene, sider Sundt.

Et bevis på det sistnevnte er Folldal Gjenvinning, som i år har økt sin kapasitet og blitt Nordens største gjenvinner av plastfolie. Plastretur har fått et skikkelig fotfeste i næringslivet.  Bedrifter som kildesorterer plastemballasje, ser raskt resultater både i form av lavere avfallskostnader, og at miljøinnsats er motiverende for bedriftens ansatte.

Og selv om det er bedrifter som ennå ligger litt etter, skal vi gjøre vårt for å få dem til å bli bedre på kildesortering, legger Sundt til.

Positiv innstilling
I sommer gjennomførte MMI en undersøkelse som viste at 81 % av husholdningene sorterer ut plastavfallet til gjenvinning hvis de har mulighet til det. Dette er vi veldig godt fornøyd med.

Vi tror dette skyldes at returordningene oppleves som enkle og effektive, og at brukerne selv ser resultater i form av mindre restavfall, og at plasten kommer til nytte igjen. Gjenvunnet plastemballasje blir til nye bæreposer, bygningsmaterialer, paller og metanol, som brukes til produksjon av ny plast, sier Sundt. 

Miljøet vinner
Når en økende andel plastemballasje gjenvinnes til råstoff for nye plastprodukter, blir miljøet den store vinneren. Vi sparer to tonn olje for hvert tonn plast som blir materialgjenvunnet og brukt på nytt.

Samtidig reduserer dette tonnet CO2-utslippene med 1000 kilo sammenlignet med å produsere ny plast. Dette er enkle budskap folk forstår, og som øker motivasjonen for litt egeninnsats i form av enkel kildesortering ved kjøkkenbenken eller på arbeidsplassen, avslutter Sundt.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no