Tips redaksjonen
11.04.2011

Som kniv i varmt smør

Tine har i flere år produsert emballert smør til HORECA-segmentet i Norge. For å møte bransjens krav til mer miljøvennlig emballasje gikk Tine Meierier på Byglandsfjord inn i et samarbeid med AGA om å fryse ned smøret uten å påvirke kvaliteten.

– Det gikk over all forventning, forteller en fornøyd Tor Kåre Helland, meierisjef på Tine Byglandsfjord.

Kort sagt kan man si at hele prosessen gikk som kniv i varmt smør, ler han. En av utfordringene til prosjektet gikk ut på at man ville unngå at ”smørpuckene” smeltet sammen og fikk forringet kvalitet på grunn av temperatursvingningene under transport.
  
Hele prosessen går ut på at smør kuttes ned til 10-gramsbiter – som en liten puck eller stor Ludobrikke – og blir siden pakket ned i 5-kilospakker som sendes til hoteller, restauranter og kantiner.

På denne måten reduserer HORECA-kunden både svinn og emballasje.


Demonstrasjon var kjøpsutløsende
Tine har samarbeidet med AGA på flere områder, og det var naturlig at de også kontaktet AGA da de fikk denne utfordringen fra HORECA-kundene.

AGA visste hva de skulle gjøre:
  
– Høsten 2009 inviterte vi Tine med på bedriftsbesøk på Nitator i Helsingborg, sier Trond Kjærstad i AGA.

– Vi ønsket å teste smøret i våre frysere som er bygd etter spesifikasjoner gjort av Linde. Man kan si at Tine likte det de så, forklarer Kjærstad.
  
– Det er riktig, stemmer Helland i. – Det rådet en viss skepsis til hvordan dette skulle løses, men etter at vi fikk demonstrert fryseteknikken og så resultatet med våre egne øyne, var valget svært lett.
  
Et av Tines krav var at det etter innfrysning ikke skulle være synlige merker etter frysebåndet. AGA bestemte seg derfor å gå for en Supercontact mini – en fryser som passer svært godt til slike applikasjoner.
  
Etter at Tine hadde fått prosessen demonstrert, var det viktig å komme fort i gang, og man skulle ha frysere på plass ”i går”.

– Beslutningen om å bruke denne teknologien og leie frysere ble tatt i desember 2009, og etter en hektisk opplærings-, kurs- og installeringsperiode var anlegget operativt allerede i februar 2010, forklarer en fornøyd Trond Kjærstad og legger til:

– Å besøke vårt laboratorium er et viktig trinn i beslutningsprosessen for våre kunder. Her får de analysert både kapasiteter og frysetider, som igjen gir et godt grunnlag for videre framdrift og til endelig beslutning.
  
Hele prosessen har fungert knirkefritt i følge både AGA og Tine.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1