Tips redaksjonen
11.04.2011

Nettkjøp får kvalitetsmerking

Heretter kan du sjekke om nettbutikken har dette stempelet (se foto). Det betyr at du kan handle trygt.

Merkingen har fått navnet Trygg E-handel og gjelder fysiske varer.
  
– Tilsvarende ordninger fungerer godt i andre land. Butikkene som er med, må oppfylle bestemte krav. Kjøperen på sin side vil vite at butikken er til å stole på, sier daglig leder Gerhard Anthun i bransjeforeningen Distansehandel Norge.
  
I Sverige ble ordningen innført i 2008.

I dag er over 300 svenske butikker med, med en tilvekst på rundt ti butikker hver måned. Andre europeiske land har lignende kvalitetsmerking.
  
– Vi har hatt løpende dialog med flere netthandlere, offentlige organisasjoner og bransjeforeninger siden vi startet planleggingen av Trygg E-handel i Norge.

Foreløpig er 12 norske nettbutikker med på ordningen, mens seks andre er noen små modifiseringer unna godkjenning, sier Anthun, som håper på samme positive utvikling som i Sverige.

Må følge krav
Norsk netthandel er stort sett trygg, ifølge Anthun.
  
– Det er ikke mange useriøse aktører, men noen er det. Og noen få kan fort ødelegge ryktet til en hel bransje. Derfor er kvalitetsstempling en god idé, sier han.
  
For å få stempel må nettbutikken oppfylle 12 krav. Blant annet skal det gå tydelig fram hvem som står bak bedriften, hvor du kan få support samt maksimal leveringstid. Bruksanvisninger skal være vedlagt varen.
  
– Et av de viktigste kravene er at en nettbutikk med Trygg E-handel-stempel skal følge loven om angrerett i 14 dager.

Nordmenn er ganske fortrolige med varekjøp på nett etter hvert, men det er nok en del usikkerhet knyttet til om man kan få igjen pengene hvis man angrer på kjøpet, sier Anthun.
  
Hvis du returnerer varen i tilnærmet samme stand som du fikk den, behøver du ikke begrunne hvorfor du returnerer den.

Tar stikkprøver
Dersom en nettbutikk med det nye stempelet bryter reglene, kan du klage via nettsiden tryggehandel.no.

Distansehandel Norge kredittovervåker de sertifiserte nettbutikkene og gjennomfører dessuten anonyme prøvekjøp.
  
– Vi vil særlig teste ut viljen til å følge angrerettloven. Vi kan trekke en godkjenning tilbake med øyeblikkelig virkning dersom nettbutikken drives i strid med godkjenningsordningens 12 krav, sier Gerhard Anthun.
  
I Sverige er både de store, etablerte og mindre, nyetablerte nettbutikker med i ordningen.
  
– Trygg E-handel-merkingen er en fordel for de mange seriøse aktørene som ikke har rukket å bygge opp et kjent varemerke ennå.

En kvalitetsstempel er viktig å vise til i det hurtigvoksende og foranderlige utvalget av ingernettbutikker, sier Johan Frykendahl, sertifiseringsansvarlig for den svenske ordningen.

Kravene
De 12 kravene som butikkene må oppfylle: http://www.tryggehandel.no/?side=krav

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1