Tips redaksjonen
06.02.2011

Vatikanbiblioteket øker sikkerheten med ny overvåkingsløsning

Etter en omfattende renovering er Vatikanbiblioteket, som inneholder noen av verdens eldste og viktigste samlinger av historiske tekster, blitt utstyrt med et avansert videoovervåkingssystem som skal hindre fremtidig tyveri og svinn fra biblioteket.
RFID-mikrobrikker som er integrert i bøkene og i brukernes lånekort, gjør det nå mulig å følge de kostbare verkenes bevegelse rundt i biblioteket.

Vatikanbiblioteket regnes som et av de mest anerkjente forskningsbibliotekene i verden, og det er ikke uten grunn.

Bibliotekets samling har vokst seg større gjennom flere århundrer og inneholder i dag 1,5 millioner bøker, 150 000 håndskrevne tekster og 300 000 mynter og medaljer.

Den store samlingen av tykke bøker og annet historisk materiale ble til slutt mer enn det 562 år gamle fundamentet tålte.
  
Store deler av den historiske bygningen som biblioteket ligger i, har derfor vært stengt for forskere og studenter de siste tre årene.

I mellomtiden er det utført en omfattende renovering og modernisering av både selve murverket og tekniske anlegg og installasjoner.
 

Alle ansikter blir gjenkjent
I forbindelse med renoveringen besluttet bibliotekets ledelse å øke sikkerheten i referanserommet og arkivene med et avansert overvåkingssystem for å hindre at historiske verk i fremtiden går tapt i den enorme mengden av bøker og tekster.
  
– Overvåkingsløsningen fra Mobotix gir oss klare bilder uten forvrengninger, slik at vi kan kjenne igjen ansikter og identifisere personene i biblioteket.

Samtidig har kameraene en vinkel på 360 grader, som gjør videoovervåkingssystemet svært fleksibelt, slik at vi nå kan holde øye med alle små avkroker av biblioteket, forteller Luciano Ammenti, IKT-servicekoordinator i Vatikanbiblioteket.
 

Slutt på at bøker forsvinner
I alt 78 sikkerhetskameraer er installert på utsatte punkter i biblioteket, som blant annet omfatter referanserom, utganger og lager.

Samtidig med monteringen har man koblet systemet sammen med RFID-mikrobrikker.
  
– Det er nettopp denne nyskapende ideen som skiller systemet fra andre sikkerhetssystemer.

Sammen med RFD-mikrobrikker som er integrert i bøkene og brukernes lånekort, kan overvåkingssystemet nå brukes til å overvåke personer, hvor de beveger seg og hvilke bøker de leser, forteller Luciano Ammenti.
 

Ingen forsvinner ubemerket ut
Alle videoopptak lagres i et sentralt dataregister i ett år.

Dette banebrytende systemet sikrer alle datamengder fra biblioteket, slik at eventuelle uregelmessigheter kan identifiseres umiddelbart.

Hvis en person fjerner en bok eller en tekst uten tillatelse, blir en alarm automatisk aktivert.
  
Takket være intelligent programvare utviklet spesielt for dette systemet, er det nå mulig for operatøren å se gjennom opptakene raskt og enkelt, ved hjelp av en søkenøkkel, for eksempel bokens tittel, navnet på en person eller det nøyaktige tidspunktet når en person forlater bygningen.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1