Meny
06.02.2011

Velfungerende minirenseanlegg med langlivede mikroorganismer

Clewer 800 S er det eneste CE-testede minirenseanlegget som i offisielle tester i Finland er blitt belastet med en mengde avløpsvann som ble produsert av fem personer, og som oppfyller alle lovfestede utslippskrav.
Etter et avbrudd på tre måneder, startet dessuten renseprosessen rekordraskt på nytt.

En vanlig årsak til at minirenseanlegg ikke fungerer som de skal, er at de har fått ujevn belastning eller har stått ubrukt så lenge at mikroorganismene dør.
  
– Ifølge målinger som ble utført av miljømyndigheten Finlands miljøsentral, var vårt system det eneste som til og med overgikk alle de lovfestede utslippskravene under alle forhold, sier Pasi Aaltonen, administrerende direktør hos Clewer Markkinointi Oy.


Langlivede mikroorganismer
I Clewer holdes bakteriestammen lenge i live takket være renseanleggets store vannmengde og det rensede vannet som blir igjen i systemet.

Prosessen går også for full effekt tre dager etter at tilførselen av avløpsvann har opphørt. Når systemet blir tatt i bruk igjen, overbelastes ikke mikroorganismene ettersom avløpsvannet fortynnes med det vannet som finnes igjen i renseanlegget.
  
– Det er på samme måte som etter en faste. For ikke å overbelaste magen gjelder det å begynne med lett mat og la biffene være til senere, sier Aaltonen.
  
Clewer har også undersøkt systemets evne til å gjenoppta prosessen etter et lengre avbrudd på tre måneder.

For å gjøre det enda vanskeligere for bakteriene ble det i testtiden også simulert strømavbrudd.
  
Etter oppholdet ble renseanlegget belastet med en avløpsvannmengde som tilsvarte fem personer.

Renseprosessen kjørte umiddelbart i gang, og på mindre enn to dager ble alle utslippskrav oppfylt.
  
– I en egen test har vi stengt av tilførselen av avløpsvann i hele 11 måneder. Selv da tok det bare et par dager før renseprosessen nådde full effekt.

Dette er ikke mulig med de teknikkene som anvendes i andre minirenseanlegg, sier Aaltonen.


Patentert teknikk
Det patenterte minirenseanlegget består av tre deler: renseanlegget 800 S, en pumpekum og en slamavskiller.
  
Det viktigeste patentet gjelder en teknikk som kalles for RBBR (roterende biofilmprosess i reaktor).

Teknikken er basert på såkalte bioelementer som fungerer som festeflate for mikroorganismene, og som settes i rotasjon i vannet ved hjelp av en lett luftstrøm.

Bioelementene er sylinderformede plastbiter som danner en god grobunn for mikroorganismene, som i sin tur feller ut de organiske emnene og nitrogen fra avløpsvannet. Fosforet sedimenteres i slamavskilleren.
  
Vannrotasjonen gir prosessen mange gode egenskaper. Luftboblene som oppstår, gir kontinuerlig mikroorganismene det oksygenet de trenger, de formerer seg effektivt og lever maksimalt lenge.

Den roterende bevegelsen sliter heller ikke på plastbitene som fungerer som grobunn. De eldste testpartiklene er cirka ti år gamle, og det finnes ingen synlig slitasje.


Selvrensende
Når bakteriene i sin tur dør, transporteres de av sentrifugalkraften i det roterende vannet til slamavskilleren sammen med annet avfall.

Det innebærer at renseanlegget renser seg selv uten behov for ekstra tiltak.

Systemet har ingen filtre eller deler som må byttes, og det er ikke nødvendig å ta prøver av slammet, noe som er tilfelle med mange andre renseteknikker som er i bruk.

Slamavskilleren må tømmes med pumpebil når det har strømmet ca. 300 m3 vann gjennom systemet.
  
Vi begynte å utvikle renseanlegget i 1994, og i de siste fem årene har prototypen blitt utviklet til et lett anvendelig, servicefritt og effektivt system.

Driftsikkerheten kan kontrolleres med en optisk sensor som viser hvor klart det rensede vannet er. Systemet kan også fjernovervåkes.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no