Tips redaksjonen
02.02.2011

Det Norske Måltid 2010: feiret smaken av norsk mat

Dypvannstorsk fra Ytre Oslofjord, kotelett av svin fra Jæren Smak og Akevittis fra Løten ble de beste matprodukter i 2010 og nasjonale vinnere i konkurransen Det Norske Måltid. Hommelost, en innovasjon fra Inderøy i Nord-Trøndelag, ble kåret til ”Årets godbit”.

Prisen for ”Årets råvare sjø” gikk til Fjordfisk AS, Hvaler i Østfold, for dypvannstorsk. Denne torsken, som lever et hemmelig liv på 3–400 meters dyp, er et biprodukt ved tråling etter reker.

Den har i følge juryen en fantastisk kvalitet med smak av skalldyr.
  
”Årets råvare land” kom fra produsenten Prima Jæren. Det er Carré kotelett av svin som markedsføres under navnet Jæren Smak.

”Årets produkt” er fra Bakken Øvre Gårdsmat i Løten Skogbygd i Hedmark.

Familien Kildahl hadde stadig fløte til overs etter pultostproduksjonen og kom på ideen om å prøve seg på iskrem.

I dag har de rundt 30 smaksvarianter der cirka halvparten er basert på fløte og resten er sorbeter.

Å bruke akevitt som smak falt naturlig i Løten, og da juryens poeng var talt opp, var Akevittis ”Årets produkt”. 
  
Juryen tildelte videre hederlig omtale til seks produkter, to i hver kategori. Noen av disse produktene var svært nær vinnerne i poengsum.
  
”Årets godbit” var en ny pris av året der 16 utvalgte produkter med utpreget potensial for videreutvikling ble vurdert av en jury i Måltidets Hus i Stavanger.

Premien var kr 20000, som var ment som et tilskudd til bedriften for å løfte produktet videre.

Juryens valg falt på Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri.

Osten er en laget på økologisk melk i kombinasjon med øl fra Inderøy Gårdsbryggeri.  

[Tilbake]

 Makeweb 4.1