Meny
16.12.2010

Anti-svindel-selskap rigget for Skandinavia

Verdens største tilbyder av tjenester for å fange opp økonomisk kriminalitet inngår eksklusiv forhandleravtale med norsk selskap og lanserer samtidig en global tjeneste for kommersiell sjekk av pass fra mer enn 200 land.
World-Check, som har spesialisert seg på analyser og informasjonstjenester innenfor anti-hvitvasking, anti-terrorfinansiering og annen økonomisk kriminalitet, får dermed en forlenget arm i Norden.

Den første tjenesten som slippes i det norske markedet, er en internasjonal tjeneste for verifisering av pass fra alle verdenshjørner.

Produktlanseringen kommer samtidig som norske banker melder om rekordbeslag av falske pass.


Pass-sjekktjeneste med MRZ-teknologi
Pass-sjekktjenesten fra World-Check og RIG bruker en avansert MRZ-teknologi som ble lansert etter terrorangrepene 11. september.

–Ved bruk av koden gjennom oppslag eller skanning av pass vil selv de minste endringer i passet bli registrert.

Falske pass vil ikke lenger passere, og sikkerheten vil bli betydelig bedre opplyser styreformann Kjell-Ola Kleiven i RIG Nordic.

– Den siste tidens bruk av falsk ID ved svindler som millionsvindelen av Nordea og diverse andre bank- og trygdesvindler har gjort at vi har klokketro på pass-sjekkløsningen som et kommersielt tilbud til banker og myndigheter.

I fremtiden vil du finne en pass-skanner i alle banker og på alle postkontorer, sier Kleiven.

Han mener ID-tyver vil møte en helt annen hverdag når norske banker og myndigheter kan starte kontroll av pass mot RIG-tjenesten.
  
– Tjenesten, som kan brukes både med skannere og via en online nett-tjeneste, sjekker i tillegg til passets ektehet om personen er å finne på sanksjonslister fra EU, FN eller USA.

På den måten kan man også fange opp terrorfinansiering eller lignende, opplyser Kleiven.


Også for norske myndigheter
Kleiven mener at også norske myndigheter vil ha glede av tjenesten. – Ved ID-svindel er gjerne falsk pass eller ID-kort en viktig ingrediens.

Erfaring viser at svindlere i flere tilfeller har brukt falske pass for å oppnå goder på flere ulike identiteter.

Slikt kan vi stoppe ved å spre pass-sjekktjenesten til alle i førstelinje, enten det er snakk om banker, postkontorer eller myndighetsorganer sier Kleiven.
  
Han kan fortelle at de fleste falske pass stammer fra Belgia, Italia og Hellas.

Når det gjelder land med størst andel falske pass i omløp, er Norge i følge Kleiven helt i verdenstoppen.


Stor respons
– RIG er i dag operativ med avdelinger i Stockholm, Helsingfors og København.

Med det nye hovedkontoret i Oslo blir vi Skandinavias første og største rendyrkede analyse- og informasjonsselskap innenfor hvitvasking, korrupsjon og svindel, sier partner og daglig leder Preben Fjeld i RIG Nordic.
  
Han kan fortelle at selskapet allerede har sikret seg de første store kontraktene i det nordiske markedet, og han ser et betydelig potensial i å levere risikoinformasjon til norske banker og finansinstitusjoner.

RIG kan i allerede skryte av å ha to av Nordens fem største banker som kunder.
  
– Responsen fra norske banker når gjelder tjenesten for verifisering av pass, har allerede vært enorm, og vi er stolte over å kunne være først med et slikt produkt.

Med et fullferdig tjenestespekter innenfor informasjon om politisk utsatte personer (PEP), antihvitvaskingssystemer (AML), passkontroll, terrorfinansieringskartlegging og konsulenttjenester knyttet til EUs tredje direktiv for hvitvasking ser vi fremtiden lyst i møte, fortsetter Fjeld.
  
World-Check har de siste årene hatt en formidabel vekst i de europeiske bankmarkedene, og selskapet kan i dag skryte av nærmere 4500 kunder inkludert 49 av verdens 50 største banker.

Selskapet har 450 analytikere i Europa som jobber med risikokartlegging for bank- og finansnæringen.

I Norge har Fjeld og hans mannskap allerede startet rekrutteringen av lokale spesialister og rådgivere.
  
–  Som tidligere adm. dir. for et selskap i informasjonsindustrien kjenner jeg utfordringene norske bedrifter møter når de kjøper informasjon.

Vi vil derfor satse tungt på kompetanse både når det gjelder sporing, tolkning og utforming av strategi knyttet til bruk av risikoinformasjon.

Verdien ligger i å bruke informasjonen til å skape konkurransefordeler for våre kunder. Vi gjør dem rigget for suksess, og vi kaller det RIG-kalkulert risiko, sier Fjeld.

RIG har gjennom avtalen med World-Check tilgang på verdens største database innenfor informasjon relatert til økonomisk kriminalitet.

Selskapet har informasjon på personer og selskaper i nærmere 200 land.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no