Tips redaksjonen
16.12.2010

Norsk bølgekraft i Tyrkia

Langlee Wave Power AS har signert en samarbeidsavtale med tyrkiske Ünmaksan om bygging av fem bølgekraftanlegg med samlet kapasitet på 600 kW.
– Dette blir en testpark som skal bygges over to år, og planen videre er å bygge to parker med samlet kapasitet på 52 MW, sier Julius Espedal, daglig leder i Langlee Wave Power.
  
Intensjonsavtalen for de to parkene ble signert for over ett år siden, men det har vært en tung prosess med offentlig godkjenning, fordi tyrkiske myndigheter har liten erfaring på dette området.
  
En delegasjon fra det tyrkiske energidepartement, EPDK, har derfor vært i Norge for å lære om Langlees bølgekraftteknologi og NVE sin prosess for tildeling av områder for fornybar, marin energi.
  
Langlee Wave Power har gjort bølgeanalyser for områdene i Tyrkia, som viser at selv om områdene har mindre bølger enn vi har ved vår kyst, er bølgeklimaet til gjengjeld mye mer stabilt og uten ekstrembølgene.

Dette gjør at byggekostnadene blir lavere, og investeringene blir like lønnsomme som installasjoner i Nordsjøen.
  
– I motsetning til andre bølgekraftteknologier som er avhengige av en viss bølgehøyde for å fungere effektivt, er det bølgelengden som bestemmer effektiviteten for vår teknologi.

I disse områdene er bølgelengden veldig stabil og gir god effektivitet gjennom året, forteller Espedal.
 

Områdene ved ekvator best egnet

Professor Johannes Falnes, som ledet an bølgekraftutviklingen på NTH på 80-tallet, kom under åpningen av Runde Miljøsenter i oktober med en kontroversiell uttalelse om at områdene nær ekvator er best egnet for bølgekraft:
  
– I disse områdene har man bare bølger som kan brukes til energiproduksjon, ikke de ødeleggende bølgene man har i for eksempel Nordsjøen, sa Falnes.
  
Bølgekraft i Middelhavet er med andre ord i helt i tråd med professorens anbefaling.
  
– Dette er avansert teknologi innenfor både offshoreengineering, elkraft og fluidmekanikk sier Espedal.

– Norge er anerkjent for sin offshoreindustri, og det tror jeg har vært viktig for Tyrkerne i valg av teknologi.
 
Kilde: www.langleewavepower.com/www.innodesign.no

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1