Meny
16.12.2010

Bergen investerer i underjordisk avfallssystem

Bergen investerer 210 millioner kroner i et underjordisk avfallssystem for bykjernen – et 12 km rørsystem som skal suge opp restavfall, papir og plast fra over 7700 sentrumsboliger.
Det har lenge vært et prioritert mål å kunne tilby tilsvarende kildesortert avfallsinnsamling i Bergen sentrum, som i andre deler av Bergen kommune og omegnskommunene.

For å kunne samle inn flere avfallstyper har det frem til i dag vært savnet lagringsarealer for beholdere og containere i den gamle bykjernen.

Fremkommeligheten for renovasjonsbiler har også vært en utfordring i det historisk sårbare miljøet.
 

Koordinert utbygging
Når Bergen Kommune for noen få år siden besluttet å bygge ut fjernvarme i sentrum, oppstod koordineringsmuligheter for installasjon av en annen moderne infrastruktur.

I tillegg til installasjon av fjernvarme og det underjordiske avfallstransportsystemet gjennomføres også en renovering av vann- og avløpsnettet samt bygging av en ny bybane.
  
Det er BossNett AS som er byggherre for det store utbyggingsprosjektet.

Bossnett er en del av det kommunale renovasjonsselskapet BIR AS, eid av Bergens Kommune og åtte andre omegnskommuner.
  
Det er det svenske miljøteknikkselskapet Envac som har fått kontrakten om å levere et nøkkelferdig underjordisk avfallssystem for Bergen sentrum.

Kontrakten, som er på drøye 210 millioner kroner, inkluderer også ti års drift og vedlikehold.
  
Installasjonen er dimensjonert for å betjene 7718 boliger i Bergen sentrum samt avfall fra drøyt 800 000 kvadratmeter næringsarealer av ulikt slag.
  
Tre avfallstyper kommer til å bli transportert i det underjordiske rørsystemet: restavfall, papir og plast, der restavfallet går til forbrenning og papir og plast går til materialgjenvinning.
  
– I tillegg til at dette er den største enkeltkontrakten Envac noen gang har fått, er det også den største installasjonen i en eksisterende bykjerne i Norden, forteller Morten Straume, adm. dir. i Envac Norge AS.
 

Fremtiden?

– Det er et gjennombrudd for installasjoner av avfallssug i kulturelt og historisk ømfintlige bymiljø.

Vi ser at flere andre byer i Norden følger dette prosjektet med interesse, sier Straume. 
  
– Fremfor alt er vi imponert over hvordan Bergen kommune kombinerer installasjonen av avfallssugsystemet med andre infrastrukturløsninger, noe som både reduserer installasjonskostnaden og minimerer belastningen for byens innbyggere og næringsliv.
Vi forventer at denne type installasjoner vil bli aktuelle for mange flere byer som vil ha et moderne og fint bymiljø og samtidig slippe åpen håndtering av avfall på gater og torg, sier han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no