Tips redaksjonen
28.11.2010

Kjøtt som smaker gull

Med over 400 kjøttprodukter på startstreken, topptrent i smak og konsistens, var det hard kamp om medaljene og prisene under norgesmesterskap i kjøttprodukter tidligere i høst.
I flere klasser måtte det omdømming til for å kåre en vinner.

– Det har vært et høyt nivå og veldig jevnt, særlig innenfor spekemat og ferdigmat.

Vinnerne etter en tøff konkurranse er også forbrukerne som kan glede seg over at kvaliteten øker år for år, sa hoveddommer Mette Juberg Varan.


Pølse og spekemat i stjerneklasse
De tøffeste slagene sto i klassene pølser og spekemat med henholdsvis 107 og 100 deltakere.

Produktsjef Roger Lund spratt jublende opp på podiet da det ble klart at ”Medisterpølse” fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri stakk av med den gjeve pølseseieren.
  
– Dette er utrolig gjevt og absolutt fortjent. I tillegg er det er moro å vinne i en såpass prestisjetung klasse. Vi har drevet med pølser i over 30 år og har toppmotiverte ansatte som alle fortjener heder og ære, sa Lund.
  
Han forteller at seierspølsa i utgangspunktet er en medisterpølse laget etter tradisjonell oppskrift.

– Nytt i år er at vi blant annet har brukt en ny type krydder, opplyser han.
  
En lykkelig Tom Skjekkeland kunne entre podiet på vegne av norgesmesteren i spekemat, Gilde St. Kristina fra Nortura.
  
– Dette viser at også vi som ikke driver innenfor småskala, kan lage knallgode produkter. Vi har lagt sjela vår i dette produktet, sa han.
  
Dommerne var over seg av begeistring for vinnerproduktet. – Her ser vi en ny bransjestandard. Produktet er perfekt.

Det er mørt, passe salt og lett å spise, lød begrunnelsen. 


Fiks og ferdig
For deg som befinner deg i den berømte tidsklemma, eller som ikke liker å lage mat, kan vi betrygge deg med at det finnes ferdigmat av restaurantkvalitet.

Aller best i år er blodpudding med gryn og rosiner fra Annis pølsemakeri.
  
– Den er helt perfekt. Vi vil ha mer, jublet dommerne.
  
– Dette betyr masse for oss. Vi vet at vi har masse gode produkter, noe denne prisen beviser. Vi vant fordi vi var best, sa vinner Anni Byskov fornøyd.

– Matpakka trenger et løft
Finsbråten var årets suverene kjøttbedrift med hele 14 gullmedaljer, én hederspris og én norgesmestertittel. Nortura og Grilstad kom på de neste plassene.
  
Dommernes påleggsfavoritt, Okserull, kommer fra nettopp Finsbråten.

Men til tross for 70 påmeldte påleggstyper, bør bransjen jobbe hardere for å løfte matpakka til neste år.
  
– Pålegg og posteier scorer lavest. Så nå blir det spennende å se om kjøttbransjen tar utfordringen, sa NM-general Hulda Tronstad Nydal fra Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF).
  
Hun håpet også at samtlige fylker er representert under neste konkurranse, og at årets deltakere bruker dommernes tilbakemeldinger til å forbedre produktene sine.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1