Tips redaksjonen
02.11.2010

Elektrisk 44-foter fra Sandvik

Det er ennå ett år til sjøsetting, men Sandvik Båtbyggeri opplever allerede stor interesse for sin batteridrevne nybåt, Sandvik 44 Innovation.
– En revolusjonerende nyhet hva angår båtkonstruksjon og fremdrift, hevder båtmedia.

En ren elektrisk drevet båt med andre ord. Ingen hybrid fremdrift.
  
Riktignok blir båten også forsynt med et dieselaggregat, men det skal bare brukes til lading av batteripakken under drift, om og når det skulle trenges.

I tillegg til at batteriene selvsagt lades av landstrøm ved kai.
 

Maksfart 12 knop
Poenget med Sandviks satsing på elektrisk drift skal være at hele 90–98 prosent av energien i en elektrisk motor blir utnyttet, sammenlignet med bare 20–30 prosent i dieselmotorer.

Dette kombinert med et nydesignet fortrengerskrog utviklet for å gi minst mulig motstand ved lave hastigheter skal gi Sandvik 44 en toppfart på rundt 12 knop og en marsjfart på 7–8 knop, hevdes det.
  
– Et planende skrog krever 30–50 kilowatt per tonn båt for å oppnå en fart på 20–40 knop.

Et halvplanende skrog krever 20–30 kilowatt for å oppnå 10–20 knop.

Et fortrengningsskrog krever bare 2,5–5 kilowatt per tonn båt for å få en fart på mellom seks og ni knop, sier Dag Fjeldstad til bladet Båtliv.


Design Sandvik Innovation
Fjelstad er designer og konstruktør av båten og jobber i søsterselskapet Sandvik Innovation, som har båtkonstruksjon, båtdesign og utvikling av fremdriftssystem som kjernevirksomhet.
  
– Med elektrisk fremdrift skal regnestykket bli enda bedre, forteller Fjeldstad.
  
– En elektrisk motor har opptil 98 prosent virkningsgrad, og en dieselgenerator har høyere virkningsgrad enn konvensjonell motorinstallasjon, sier han.
  
For å oppnå optimal ytelse i hele fartsområdet blir båten utstyrt med en trebladet, dreibar 30”-propell som blir kontrollert elektronisk for å oppnå optimal effekt.
 

Elektrisk rund baut

Det blir mye elektronisk og elektrisk i Sandvik 44s dekksalong også.

Blant annet skal den utstyres med elektriske side- og aktervinduer og elektriske takpaneler, slik at man kan få en åpen løsning. Alt styrt med fjernkontroll.
  
Sandvik 44 bygges under ledelse av Sandvik Innovation. Utvikling og prototyping av båten har støtte fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Transnova.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1