Tips redaksjonen
05.08.2010

Bioplast i støtet

For tiden går det nesten ikke en dag uten at pressen får hint om nye applikasjoner og muligheter når det gjelder plastfilmer uten basis i råolje.
Såkalte ”biofilmer” ser ut til å vinne stadig mer terreng med en rekke nye råstoffvarianter og bruksområder.

Gode eksempler på utviklingen vil bli stilt til skue under neste års ”interpack” i Düsseldorf.

Til denne gigantmønstringen, som skal finne sted i mai, har 39 produsenter av biologisk basert og naturmessig nedbrytbare plastfilmer allerede meldt seg på, og flere skal det bli.
Dermed får de prominent plass til rådighet for første gang.


Inn i hall 9
Ved de to foregående utstillingene (2005 og 2008) måtte biofilmaktørene nemlig kjempe om plassen på området kalt ”Innovationparc Packaging”.

Nå flytter de ut derfra til materialhall 9. Regien for dem er det bransjeorganisasjonen European Bioplastics Association som fører.
  
– Antallet deltakere understreker hvor viktig ”interpack” er som markedsplass for oss, sier Hasso von Pogrell, lederen av European Bioplastics.

– Til tross for krisen i den globale økonomien de seneste to årene merker vi en markant økende interesse for biologisk baserte emballasjefolier på markedet, slår han fast


Enorme fremskritt

Biologisk nedbrytbare plastfilmer har da også gjort enorme fremskritt siden den første interpack-opptredenen i 2005.

Med en gjennomsnittlig vekst på 15–20 prosent i året vil materialet, som for tiden har en markedsandel på mindre enn 1 prosent, etter hvert kunne representere et seriøst alternativ på mange områder.
  
Aktørene selv forventer å vokse fra en årsproduksjon på knappe 600 000 tonn for tiden til 1,4 millioner tonn innen 2013.
  
Fortsatt er biologisk baserte og komposterbare emballasjer et spedbarn i den store sammenhengen.

Sammenlignet med storebroren har de lite å si.

Det har blant annet sammenheng med pris.
  
Men med et sterkt skubb fra konsumentene og handelen vil vareprodusentene bli tvunget til å vurdere dette alternativet, og dermed kan mengden øke og prisene synke. 
 
Veien fram er lang, men den er der.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1