Tips redaksjonen
23.06.2010

Studenter tenner det europeiske peismarkedet

Produktdesign-studentene Karoline Sandnes Bommen og Ingvild W. Mørk ved Høgskolen i Akershus (HiAk) har designet en spennende peiskolleksjon og to utekjøkken for Nordpeis, som tenner det europeiske markedet.
I løpet av sommeren skal peiskolleksjonen ut i butikker i Norge, Italia, Frankrike, Tyskland, England og muligens Danmark og Finland.
  
– Det er utrolig gøy å tenke på at vi har designet produkter som folk skal ha i hjemmet sitt i lang tid, og vi gleder oss til å få peisene ut i butikkene.

Vi har jobbet hardt for å få til dette, og plutselig har mye skjedd på kort tid, forteller Karoline Sandnes Bommen og Ingvild W. Mørk, som snart har fullført masterstudiet i produktdesign ved HiAk.
 

Produktive designere

Det siste året har Karoline Sandnes Bommen og Ingvild W. Mørk vært midlertidig ansatt hos peisleverandøren Nordpeis på Lier, og i løpet av denne tiden har studentene designet to utekjøkken og ni peiser.

Samarbeidet startet ved at Nordpeis kontaktet Høgskolen i Akershus i mai for ett år siden.
  
– Fordelen med å være fersk er at en ikke vet om alle begrensningene. På den måten kan du sette i gang nye tankeløsninger, og vi har fått god respons på kreativiteten vår.

Ledelsen i Nordpeis var tøffe som ga oss mye ansvar, og vi har inntrykk av at de ser på oss som et friskt pust i bedriften, sier Karoline Sandnes Bommen.
  
Etter lanseringen i Polen 15. april ringte flere av innkjøperne til Nordpeis for å bestille hele peiskolleksjonen.
  
– Det var ekstra gøy at mange av innkjøperne som først var skeptiske til studentarbeider, også la inn bestillinger.

 
Designpeiser i retrostil

Designen lager Karoline Sandnes Bommen og Ingvild W. Mørk i et 3D-program, og de jobber sammen om alt fra detaljer og ideer.

Det som særpreger designen deres, er asymmetriske former, myke linjer og avrundede hjørner. Selv kaller de det for retrostil, og helheten i designet har vært viktig.
  
– Vi er gode på hver våre ting og utfyller hverandre godt. Samtidig lærer vi mye av hverandre, sier de med et smil.
  
De er enige om at det er vanskelig å se for seg den nærmeste fremtiden uten hverandre etter å ha samarbeidet så tett det siste året.

Ut sommeren har de fått sommerjobb på Nordpeis, men etter det vet de ikke hva som skjer videre.
  
– Det mest ideelle er fast jobb i en designbedrift, men vi vurderer også å starte et eget firma sammen, avslutter Karoline Sandnes Bommen og Ingvild W. Mørk.
 

Tett kontakt med næringslivet

Professor Tore Gulden ved avdeling for produktdesign mener det er viktig at masterstudentene samarbeider med næringslivet, blant annet for å knytte kontakter og danne seg et nettverk.
  
– Dette er ett av flere gode eksempler på hvordan våre studenter kan knytte kontakt med næringslivet og få tilgang til designoppgaver, som både kan bli realisert og gir studentene en god læringseffekt, sier Tore Gulden.
 
– Forutsetningen fra vår side er at oppgavene holder vann med hensyn til innhold og grad av utfordring, slik at de er relevante for det nivået vi driver på, sier han.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1