Meny
25.05.2010

Innovasjonsprisen 2009 til Eric Cayeux

Forskningsrådgiver Eric Cayeux ved IRIS (International Research Institute of Stavanger) er tildelt Sparebank 1 SR-Banks Innovasjonspris for 2009.

Eric Cayeux jobber daglig med boring og brønn ved IRIS Energi (tidl. IRIS Petroleum) og er regnet som et meget anerkjent navn innenfor fagområdet automatisert boring.
  
Innovasjonsprisen er satt opp av SpareBank 1 SR-Bank og består av en gave på kr 50 000 samt et diplom. Prisen tildeles årlig.

Den har til formål å fremme kommersialisering av forskningsresultater ved IRIS og UiS.

Nominasjonsgrunnlaget for prisen omfatter både ansatte ved IRIS og UiS og miljøer ved de to institusjonene.


Overrasket vinner

Juryen har i sin begrunnelse lagt vekt på at Cayeux er meget sentral både når det gjelder nye ideer og i prosessen med å gjøre disse om til praktiske verktøy med bred anvendelse, spesielt innenfor petroleumsindustrien.

Det heter videre at ”Cayeux er en særdeles kreativ fagperson med betydelig teoretisk og praktisk innsikt.

Han er nyskapende i sitt arbeid og står bak forskningsmessige gjennombrudd innenfor områder som har stor industriell betydning og verdi.”
  
Vinneren selv er meget overrasket over juryens avgjørelse. – Det er en stor ære å bli tildelt innovasjonsprisen, sier han. Han påpeker at han er del av et miljø der det er rom for å tenke kreativt og luftig.
  
– Jeg nyter godt av at ledelsen ved IRIS har støttet opp om mine initiativer, og jeg slipper å bruke mye tid og ressurser på å overbevisemine ledere når jeg ønsker å utvikle en ny idé, sier Cayeux.
  
Han er videre meget takknemlig overfor de partnerne som er med på å finansiere videreutvikling av ideene hans:

– Uansett hvor god en idé er, vil den aldri utvikle seg til sitt fulle potensial uten god økonomisk støtte, sier han og sikter til Statoil, BP, ENI, ConocoPhilips og Norges forskningsråd, som alle har vært sentrale bidragsytere til hans prosjekter.


Nye boremetoder

Eric Cayeux er mannen med ideene bak mange av de forskningsprosjektene som nå er på vei til å kommersialiseres fra IRIS.

Ett eksempel er HolelnOne. Dette er en helt ny metode for produksjonsboring der man skal kunne bore produksjonsbrønner vesentlig lengre enn med dagens teknologi, og eventuelt bore fra land.

– Ved boring offshore kan metoden redusere kostnader ved å erstatte undervannsinstallasjoner og gjøre at mindre reservoarer blir utvinnbare, forteller Cayeux.
  
Det er langt fram til konseptet er gjort om til et fungerende produkt, men det spekuleres i at HolelnOne kan bli like revolusjonerende innenfor produksjonsboring som Badger Explorer er på vei til å bli for leteboring.
  
Cayeux fikk innvilget det første patentet som ligger til grunn for metoden i dette konseptet.
  
Det er dannet et eget selskap, HoleinOneProducer AS, som nå videreutvikler konseptet.

HoleinOneProducer AS ble i 2009 innvilget midler (50 millioner kroner over fire år) fra Norges forskningsråd for videreutvikling av konseptet, der også Forny, Statoil og Innovasjon Norge er med.

Nå arbeides det aktivt med å få på plass avtaler med industrielle partnere.


Ny infrastruktur og virtuell rig

Eric Cayeux er også drivkraften bak et nytt prosjekt der IRIS samarbeider med Statoil, Rig Infrastructure for Future Drilling.

Prosjektet prøver å definere hvordan fremtidens infrastruktur bør være med tanke på å kunne gjennomføre automatisering.
  
Cayeux er også meget sentral i de forskningsprosjektene og utviklingen av konseptene bak Drilltronics AS, Drillscene AS og Virtual Rig.

Det siste er et virtuelt laboratorium som legger til rette for utvikling og design av fremtidens arbeidsprosesser innenfor planlegging og gjennomføring av boreprosesser.
Det virtuelle miljøet er velegnet for trening på krevende og uønskede hendelser, for eksempel gassinfluks (kick) og i verste fall gassutblåsing (blowout).

Den virtuelle riggen har allerede vært brukt til kursing av seks borecrew før Drilltronics ble testet på Statfjord.


Heltene fram i lyset

Prisen ble utdelt av banksjef Guttorm Sirnes fra Sparebank 1 SR-Bank. – For SR-Bank er Innovasjonsprisen viktig fordi vi skal skape verdier for den regionene vi er en del av.
Men å bidra til å skape vekst handler om noe langt mer enn bare å gi av overskuddet vårt. Å ta del i næringsutviklingen i regionen er vel så viktig: fra lek, tanker og ideer til oppstart, utvikling og vekst.
 
  – Banken er en stor aktør i regionene næringsliv; vi kan med det invitere våre kunder til nettverk og nye relasjoner.

Nettverkstankegangen er ikke minst viktig for IRIS og UiS når de i sin hverdag knytter kontakter med næringslivet og skal forsøke å få til kommersialisering av den forskningen som det i disse miljøene legges ned tid og ressurser på hver eneste dag, sier Sirnes.
  
– Heltene finnes overalt, det handler bare om å få dem fram i lyset, og Innovasjonsprisen handler også om å gi forskere ved UiS og IRIS mulighet til å vise seg fram, avslutter Guttorm Sirnes.
  
Prisen ble overrakt under et arrangement i Måltidets Hus.

Kilde: IRIS 
 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no