Meny
25.05.2010

Forsvaret tar miljøet på alvor:kan få over 100 millioner i statlig støtte til energitiltak

– Forsvarets årlige energiforbruk er på over 620 GWh. Med Energinet fra Cebyc er forbruket redusert med 15 prosent.
Målet frem mot 2015 er ytterliggere 15 prosent reduksjon, sier senioringeniør Gunnar B. Solbjørg Forsvarsbygg Utleie, som er programansvarlig for innføring av ”Energiledelse i Forsvaret”.

– Det viser at Forsvaret de senere årene har tatt miljøutfordringene på alvor.

Prosjektet energiledelse sammen med Cebyc startet i 2005, og systemet Energinet ble idriftsatt i slutten av 2006.

– Forsvaret er delt i tre med Forsvarsdepartementet, Forsvarssjefen og Forsvarsbygg. Bygningsmassen eies av departementet, mens Forsvarsbygg forvalter og leier den ut til Forsvarssjefen.

Vi er opptatt av både å spare energi i bygg, kjøpe billig energi på børsen og drifte bygningsmassen med lavest mulig energiforbruk.

Med energiledelse har vi oppnådd god måling på hvert enkelt bygg, sier Solbjørg.


Energimålere

Forsvarsbygg har en aktiv bygningsmasse på ca. 3,9 millioner m2. – I Energinet styrer vi energiforbruket på 2,9 millioner m2.

Vi måler 1496 bygg og har installert 5026 målere som samler inn data, sier Solbjørg.

– Installasjonen blir stadig utvidet med nye bygg og målere.
I nye bygg både kvarter, boliger og bruksbygg som er under oppførelse, blir det montert målere for å måle elforbruk, vannforbruk og fjernvarme.


100 millioner i statlig støtte
– Forsvarsbygg har delt Norge inn i ti markedsområder. Hvert område forvalter flere hundre tusen kvadratmeter bygningsmasse.

Vi har kartlagt sparepotensialet i hvert enkelt markedsområde og sendt 14 søknader til Enova, som har utløst støtte på ca. 40 millioner kroner.

I tillegg er det 13 søknader til behandling på ombygging av energisentraler. Dette vil forhåpentlig resultere i støtte på ca. 35 millioner kroner når det innvilges.

Hver gang vi oppfører bygg som bruker mindre energi enn gjeldende TEK-standard, utløser det støtte fra Enova.

Det kan totalt gi nærmere 100 millioner i statlig støtte til energitiltak, understreker Solbjørg.


Kontinuerlig oppfølging

Enova har et program for støtte til reduksjon av energibruk i næringsbygg. Det omfatter styring, etterisolering, varmegjenvinning m.m.

– Støttenivået er 30–50 øre pr KWh i redusert forbruk, sier seniorrådgiver i ENOVA Jan Peter Amendal. Han legger til at totalforbruket i norske næringsbygg er på 35 TWh.

– Med energiledelse kan byggforvaltere spare mer enn 10 prosent, sier han.


Store besparelser

– Overfor Enova har vi kontraktsfestet en årlig reduksjon på 90 GWh.

I 2008 sparte vi 35 GWh. I 2009, som er det tredje året vi benytter energiledelse, er vi oppe i 78 GWh, og når 2010 er over, regner vi med å spare opp mot 110 GWh.

Det er langt over målet på 90 GWh, sier Solbjørg. – Vi har et Iverksettingsbrev fra departementet (IVB) der vi bl.a. har krav til å redusere våre Co2-utslipp.

I 2009 var maksimum utslipp satt til ca. 70 000 tonn, mens vi endte på 28 900 tonn. Målet er null utslipp av C02 innen 2015.

Tretti energisentraler planlegges ombygd til varmepumper eller biosentraler.
  
Vi har mellom 150 og 200 enkeltbygg med oljekjeler. Når de er ombygd, nærmer vi oss null utslipp av C02.


Miljøvennlig
Flere nasjonale og internasjonale bedrifter er blitt mer miljøfokuserte. Ett av deres viktigste tiltak er energiledelse.

EU har innført standarder for energiledelse. Norge har i denne sammenheng laget sin egen standard, NS-EN 16001:2009, som ble tatt i bruk 1. november 2009.

– Energinet er det første systemet i Europa som er sertifisert etter den nye standarden, sier daglig leder Øyvind Ludvigsen i Cebyc.

Han forteller at Det Norske Veritas (DNV) har foretatt sertifiseringen.


Webbaserte systemer
Cebyc er det første selskapet i Norge som leverer webbaserte systemer til måling av energiforbruk i næringsbygg.

Selskapet har et sterkt fotfeste i Tyskland med datterselskap i Düsseldorf.

– Hittil i år har vi opparbeidet en ordrereserve som er det dobbelte sammenliknet med hele fjorårets omsetning, sier Øyvind Ludvigsen i selskapet.

Han forteller at de benytter målere fra leverandøren Carlo Gavazzi til datainnsamling.
– Det sikrer høy kvalitet på målingene.
  
Selskapets største kunde er Forsvarsbygg. I tillegg har det inngått avtale med Helse Vest, Helse Sør/Øst, Storebrand Eiendom, Steen & Strøm, Moelven ASA og Aker m.m..

Systemet er oversatt til 14 språk.  Dette er en fordel for internasjonale konsern, som kan benytte løsningen på sitt eget språk.  


God datakvalitet

– Vi er avhengig av god kvalitet på dataene for å få nøyaktige målinger. Vi evaluerte mange trafo- og målerleverandører før vi valgte samarbeidspartneren Carlo Gavazzi, som har fleksible og fremtidsrettede produkter.

Med bare noen få produkter dekker vi alle størrelser på installasjoner. Utstyret til Carlo Gavazzi er kompakt, driftssikkert og lite plasskrevende, sier Ludvigsen.

Han forteller at det mellom målerne fra Carlo Gavazzi og dataloggeren kan benyttes kabling eller trådløs forbindelse.

– Ved avlesning av målerne går signalene over Modbus protokol der informasjonsoverføringen skjer automatisk til deres server.

Data sendes over TCP/IP, GPRS eller SMS.
  
Han legger til at Cebyc har et svært godt samarbeid med Carlo Gavazzi.
  
– Produktene har høy kvalitet sammenliknet med andre produkter på markedet. I tillegg har de kompetanse som er avgjørende for oss.


Kundenes konkurransefortrinn

I følge Enova er energibesparelsen med energiledelse i næringsbygg på 5–15 prosent. Målet er å gi bedre overblikk over energiforbruket i bygninger for deretter å iverksette tiltak som gir størst besparelser til minst mulig investeringskostnader.

Dette krever innsamling av energidata, som kan deles opp i blokker og sammenliknes. – Carlo Gavazzi har sammen med underleverandører spesialisert seg med komplette løsninger til dette markedet, sier Ludvigsen.

Han legger til at Tyskland krever at mange bedrifter tar i bruk energiledelse innen 2013. Hvis ikke, blir de pålagt ekstra beskatning.

Hensikten er å få fortgang i miljøarbeidet.


Neste generasjon dataloggere
Cebyc utvikler nå neste generasjon dataloggere som skal tilpasses Modbus-målerne til Carlo Gavazzi. Utviklingen er støttet av Innovasjon Norge.

Den har en enkel webserver med Energinet light, som kommuniserer på GSM, GPRS og TCP/IP.
 
  – Carlo Gavazzi kommer til å selge loggeren gjennom sitt distribusjonsnett world wide.

Energiledelsesmarkedet vokser med eksplosiv fart.

Med denne kommunikasjonsenheten kan de tilby en løsning til alle sine installatører, avslutter Ludvigsen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no