Tips redaksjonen
30.04.2010

All frukt og grønt får Nøkkelhullet

Helsedirektoratet opplyser at alle sorter frukt og bær kan merkes med Nøkkelhullet. Det samme kan poteter, rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker.
 Også fryst frukt og grønnsaker kan få sunnhetsmerket.

Nøkkelhullet er norske, svenske og danske myndigheters merkeordning for sunnere matvarer.

Ordningen har vært brukt i Sverige siden 1989, og i juni i fjor ble den fellesnordisk.


Fem om dagen
– Frukt, bær, grønnsaker, belgfrukter og poteter er viktige kilder for kostfiber, vitaminer og mineralstoffer samtidig som de bidrar med lite energi.

Vi anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker om dagen pluss to porsjoner frukt og bær, sier konstituert avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.
  
En porsjon tilsvarer omkring 150 g kokte eller rå grønnsaker, en porsjonsbolle med blandet salat, en middels stor frukt eller 1–2 dl bær.


Beskytter mot sykdom

Haga Rimestad håper at matvarekjedene etter hvert begynner å markedsføre Nøkkelhullet ved frukt- og grøntdiskene for å gi folk en påminnelse om at frukt og grønt er sunt.
  
Selv om forskningen ikke har avklart hvilke stoffer og hvilke mekanismer som forklarer den gunstige helseeffekten av frukt og grønnsaker, er det gode vitenskapelige holdepunkter for at inntaket av frukt og grønnsaker beskytter mot en rekke kroniske sykdommer, slik som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes.
  
Det er ingen krav til næringsstoffer for å få Nøkkelhullet i frukt- og bærgruppen. Eksempler på frukt og bær som kan få Nøkkelhullet, er frisk frukt og friske bær, fryste, usukrede bær og fryst, oppdelt eller usukret frukt.
  
Frukt- og juicekonsentrater samt syltetøy kan ikke få Nøkkelhullet på grunn av for høyt sukkerinnhold.
  
For grønnsaker og poteter er det satt krav til tilsatt sukker (høyst 1 gram per 100 gram,) og natrium (høyst 0,2 gram per 100 gram).

Disse kriteriene er relevante for produkter som er forvellet, noe som blant annet gjøres før innfrysing av grønnsaker.

Kilde: matportalen.no

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1