Meny
21.03.2010

På jakt etter ”Fremtidens skolebrød”

Opplysningskontoret for brød og korn inviterer for andre gang skoleelever til å konkurrere om å lage ”Fremtidens skolebrød”.
Kontoret er ute etter flere sunne og grove alternativer som kan passe både til skolemat og for folk i farten.

Vinnerne vil bli presentert på Skolebrødets dag fredag 27. august.

Konkurransen ”Fremtidens skolebrød” ble arrangert for første gang i fjor.

Opplysningskontoret for brød og korn fikk inn 80 spennende oppskrifter fra elever rundt omkring i Norge.

Vinneroppskriftene ble tilpasset både for forbrukere og for produksjon i bakerier.

Et av vinnerbidragene, NachOstbrød, fra elever ved Gaupne skule, ble bakt og solgt fra bakeriet på Pyramiden kjøpesenter i Gaupne ved skolestart i fjor høst.

Nå er det under utvikling for å kunne bakes for salg hos utvalgte dagligvarebutikker i hele landet.


Håper på spenstige bidrag
Opplysningskontoret for brød og korn håper å få inn mange spenstige bidrag i år også. – Barn og ungdom har ofte færre begrensninger når det gjelder kreativitet og nytenkning.

Vi voksne har lett for å bli for konservative og ikke våge nok.

Gjennom denne konkurransen tror vi at vi kan få fram nye, spennende skolebrød som faktisk egner seg som skolemat.

Dagens skolebrød hører hjemme i helger og til fest, sier daglig leder Torunn Nordbø.


”Mat i farten”

En ny SIFO-rapport ”Mat i farten” – muligheter og begrensninger for nye og sunnere spisekonsepter i hurtigmatmarkedet viser at dagens hurtigmarked ikke bare er i utakt med ernæringspolitiske målsettinger (slik de blir skissert i Regjeringens Handlingsplan for et sunnere kosthold i befolkningen 2007–2011), men også med forbrukernes preferanser og prioriteringer.

Den viktigste begrunnelsen for at man sjelden eller aldri spiste hurtigmat var at spisestedene solgte for mye usunn mat.

De dominerende produktene i dette markedet er pølser, pizza, hamburgere, pommes frites, samt fine og søte bakevarer.

Mange ga uttrykk for at de ønsket seg et bedre utvalg av frukt og grønnsaker, samt grove brød- og kornprodukter på hurtigmatstedene.


”Fremtidens skolebrød”

”Fremtidens skolebrød” var Opplysningskontorets ”svar” på resultater som ble avdekket i SIFO-rapporten Nordmenns brød og kornvaner.

Nemlig at barn og unge spiser mest søte og fine bakervarer.

Skolekonkurransen fokuserer på et alternativt skolebrød – en hverdagsutgave av den søte bollen.

Konkurransen tar også utgangspunkt i Opplysningskontorets skolemateriell og kompetansemålet om at elevene skal utvikle, lage og presentere eit produkt.

Kriteriene i konkurransen er blant annet at brødet må være grovt eller ekstra grovt, inneholde lite salt og sukker, og være basert på en egenkomponert oppskrift.

Siste frist for innsendelse av oppskrifter til konkurransen ”Fremtidens skolebrød” er 1. juni.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no