Meny
21.03.2010

CeBIT 2010: visjoner og virkelighet i IT-teknologiens tidsalder

Syngende lyspærer, heldigitale kjøkken og klasserom, 3D-teknologisk hjemmeunderholdning, intelligente, lærenemme roboter og lydløse samtaler.
Vi snakker ikke om science fiction, men om årets store IKT-begivenhet – CeBIT-messen i Hannover.

Totalt utstillingsareal på 500 000 kvadratmeter og 4200 utstillere fra 68 nasjoner sier litt om omfanget av messen, som er verdens største i sitt slag.

Ny Teknikk var til stede og fikk et innblikk i det som skjer innenfor verdens dataindustri akkurat nå – og hva som kommer til å skje.

Det var litt som å bevege seg inn i en ny tidsalder – spennende og lærerikt på en gang.

”Connected Worlds”
”Connected Worlds” var gjennomgangstemaet på messen. Med stadig mer effektivt utstyr og kommunikasjonsløsninger vokser de forskjellige bruksområdene for IKT sammen.

I tillegg utvides stadig den tekniske tilgjengeligheten av etablerte og nye tilbud på nettet.

På messen ble vist forskjellige scenarier som illustrerte hvordan den innovative styrken til IKT-industrien kan skape intelligente nettverk innenfor forskjellige forretningsområder.

Så ”Connected Worlds” er en passende beskrivelse for denne utviklingen.


Partnerland Spania

Etter tradisjonen har hver CeBIT-messe et partnerland, som får en spesiell plass og blir vist særlig oppmerksomhet på messen.

I fjor var det California, og i år Spania. Årets messe ble dermed åpnet av den spanske statsminister José Luis Rodríguez Zapatero og forbundskansler Angela Merkel.

At Spania var partnerland, var nokså synlig idet landet var representert med mer enn 100 utstillere fordelt på 7 paviljonger.

Ifølge messesjef Ernst Raue har Spania befestet sin stilling som en av Europas fremste IKT-nasjoner.

Landet er for eksempel ledende i Europa når det gjelder mobilt bredbånd, og med 25 millioner internettbrukere er Spania det fjerde største internettsamfunn i Europa.

Landet er dessuten en pioner når det gjelder digitale fjernsynsløsninger.      


”Next level 3D”

3D-teknoligien var et hett tema på CeBIT denne gangen. Eksperter mener at noe av grunnen til den store interessen for 3D-teknologi er suksessfilmene Ice Age 3 og Avantar.

Men at 3D-teknologien er noe langt mer enn underholdningsfilm, fikk vi et nokså klart inntrykk av etter å ha besøkt diverse utstillingshaller.

I stadig økende grad benyttes teknologien innenfor bilindustri, arkitektur og medisin og sykehus for å nevne noe. 
  
Under temaet ”Next level 3D” fikk publikum et innblikk i denne nye og spennende verden.

Storz Medienfabrik demonstrerte 3D-film i en liten kinosal med plass til 40–50 gjester. Fujifilm presenterte sine 3D digitalkameraer, som gjør det mulig også for amatørfotografer å ta steget inn i den tredimensjonale verden.

Selskapet tilbyr en komplett 3D-pakke med sin Finepix Real 3D system, som håndterer alt fra digital fotografering til printing av høy kvalitet.

3D-kameraene er utstyrt med to linser med 3x optisk zoom. De tar stereoskopiske bilder, det vil si to samtidige, men litt forskjellige bilder av det samme objektet.

3D-bildet, som derved produseres, vises umiddelbart på kameraets spesielle LCD-monitor med fantastisk dybde.

Det er ikke nødvendig med spesielle briller eller annet utstyr.    
  
Acer demonstrerte sin innovative projektor som kunne vise filmer og spill i tredimensjonale HD-bilder.

Med PC-støtte og kompatibelt grafikk-kort og NVIDIA 3D- briller har projektoren potensial til å omgjøre stua hjemme til en skikkelig 3D hjemmekino.
  
På en stand like ved kunne man prøve ”Cinemizer Plus” – futuristiske 3D videobriller fra optikerspesialisten Carl Zeiss.

Disse er ikke bare interessante for filmentusiaster, men også for engstelige pasienter som blir behandlet på sykehus.

Brillene, som simulerer en 45 tommers skjerm to meter foran øynene, kan avlede og berolige pasientene når de blir operert eller behandlet for en eller annen sykdom.


Digitale klasserom
Ifølge studier vil ni av ti jobber i 2014 kreve IKT-kunnskap.

Det er derfor logisk at utdanningen må ta høyde for dette og forberede elevene på morgendagens virkelighet.

Ifølge Henrik Tesch i tyske Microsoft må IKT-bruk bli del av den daglige undervisningen i skolen.

På stand i hall 4 fikk de besøkende en idé om hvordan Microsoft ønsket å realisere sine visjoner for denne fremtidsundervisningen.

Løsningene inkluderte multimediaplattformen Live@EDU, innovative pulter med berøringsskjermer og såkalte multitouch whiteboards.
 

”Green IT World”

”Grønne” teknologier var et aktuelt tema på CeBIT 2010. Rundt 30 utstillere rundt omkring på messen presenterte sine løsninger for mer miljøvennlige IT-applikasjoner.

En av disse var tyske Rittal, verdensledende produsent av innkapslingsløsninger for datautstyr.

Selskapet hadde en imponerende stand, der de blant annet presenterte løsninger for å øke energieffektiviteten i datasentre.

Et annet selskap, Netviewer AG, introduserte sin nye versjon av Netviewer Meet og Netviewer Support, løsninger for web-konferanser og såkalte webinars, som altså er selskapets bidrag til bevaring av klima og miljø.

Når konferanser og seminarer skjer på nettet og ikke på samlinger på et fysisk sted, reduseres CO2-utslippet fra transportmidler som biler, båter, busser og fly.

”CeBIT Sounds!”
Dette temaet var en nyskapning på CeBIT.

Tanken var å føre sammen IT- og musikkindustrien og derved etablere en lenge etterlengtet forbindelse mellom tradisjonelle markeder og musikkindustrien.

Music Business Festival i hall 22 viste de forskjellige aspektene av musikkmarkedet.

De som var interessert i å bli oppdatert på hvordan utviklingen innenfor musikkbransjen ville bli, kunne delta på seminar på messens siste dag, da representanter fra musikkindustrien diskuterte innovasjoner og trender i Internetts tidsalder.

Online-musikkforhandlere og representanter for ”Independent” og ”Major Labels” salgsplattformer samt artister deltok.

Blant temaene var nye forretningsmodeller, opprinnelsesrettigheter og muligheter for å bekjempe musikk-kopiering.


Intel på innovasjonstoppen

Prosessorprodusenten Intel, som hadde en hel hall for seg selv, regnes for å være en av IT-industriens mest innovative bedrifter.

Selskapets informasjonssjef, Martin Strobel, forteller at 90 prosent av produktene de har i sortimentet i slutten av året, ikke var der ved årets begynnelse. Og det sier jo litt om innovasjonstakten.

Selskapets siste nyvinning er åttekjerneprosessoren Nehalem-EX.

Ifølge Strobel vil denne innovasjonen være det største fremskrittet noensinne i selskapets historie og en minirevolusjon innenfor datasentre.  
 

Netbook-innovasjoner
Asus, som er en innovativ produsent av netbooks (små, mobile datamaskiner), viste det aller siste på området utviklet av anerkjente designere.

Design er ikke minst viktig i dette markedet, ifølge produktsjef i Mobile Computing hos Asus, Haris Musemic.

Derfor legger selskapet stadig mer vekt på dette aspektet. En kuriositet er den nye U Series Bamboo Collection, der innkapslingen på maskinene hovedsakelig er laget av rasktvoksende bambustre.

Derved demonstrerer selskapet samtidig vilje til å ta del i den grønne IT-industrien.
  
Også MSI og Fujitsu presenterte sine nyeste utgaver av netbooks, MSI med en ny gaming notebook og den såkalte Slim-modellen, Fujitsu med sin nye S710.

Denne har flere finesser, blant annet en tyverisikring av data, som går ut på at maskinens BIOS (basic input/output system) automatisk blir slettet dersom tyven forsøker å koble maskinen til Internett. 


Åpne kildekoder

Nyheter innenfor åpne kildekoder hadde en egen avdeling på messen. Hovedsponsor for denne Open Source Lounge var den kjente webbrowseren Mozilla, som for øvrig presenterte sin Fennic, Firefox-versjonen for mobiltelefoner.

En populær attraksjon i avdelingen var Klaus Knopper, opphavsmannen til det Linux-baserte systemet Knoppix.

På messen demonstrerte han den nye versjonen 6.3 av sitt operativsystem. Pearl presenterte nyheter innenfor sine programmeringsspråk og andre Perl-prosjekter, og Linux presenterte den kombinerte Linux-OpenSolaris-server Nexenta.


TV-basert Internet

En trend innenfor datateknologien er utviskingen av grensene mellom fjernsyn og Internett.

Utviklingen går i retning av stadig mer integrerte fjernsyns- og internett-tjenester. På messen presenterte Anixe HDsin VideoWeb 600S SAT-mottaker.

Med ethernet-forbindelse gjør produktet det mulig å overføre internet-tjenester til fjernsynsskjermen i tillegg til satellittprogrammer i HD. Adm. dir. Matthias Greve i VideoWeb sier det slik: – Tidligere var det bare fjernsyn.

I fremtiden vil hele bredden av internett-tjenester bli tilgjengelige i stua,  


Lydløse samtaler

Tenk deg å ikke kunne snakke, men likevel bli forstått. Det vil være en ideell situasjon for mennesker som har mistet taleevnen, eller som bare har evnen til å hviske og ikke kan snakke høyt.

Eller tenk om det fantes en teknologi, slik at man kunne gjennomføre lydløse telefonsamtaler uten å forstyrre andre eller konfidensielle samtaler uten risiko for å bli avlyttet, eller kunne samtale uten hindring i støyende omgivelser.

Teknologien er kanskje nærmere enn man tror.

Karlsruhe Institute og Technology (KIT) forsker nemlig på en teknologi som er basert på såkalt elektromyografi, der leppemusklenes bevegelser skannes av et apparat og oversetter dem til tale.

Ideen ble vist i ”Future Parc” sammen med flere andre innovative IKT-løsninger.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no