Tips redaksjonen
21.03.2010

Nor-Fishing – verdens eldste eksisterende fiskerimesse – jubilerer

Nor-Fishing markerer i august i år sitt 50-årsjubileum. Ingen andre av dagens teknologirettede fiskerimesser har drevet sammenhengende i like lang tid.
”Messegeneral” Odd Berg og prosjektleder Kari Steinsbø i Stiftelsen Nor-Fishing kan vise til god påmelding av utstillere og forteller at det arbeides med flere interessante jubileumsprosjekter overfor gjester, utstillere og besøkende.

Det har vært holdt fiskerimesser i Norge i 150 år, og den aller første norske fiskerimessen ble holdt i Aalesund 23.–25. juni 1864.

Hvor mange utstillere som deltok, vites ikke, men utstillingen fylte ti rom på byens nybygde Latinskole.

Allerede året etter ble den første internasjonale fiskeriutstilling i Norge holdt i Bergen. Senere ble det holdt fiskerimesse i Trondheim i 1887, i Bergen igjen i 1898, i Risør i 1907, før den store Skandinaviske Fiskeriutstillingen i Trondheim i 1908.
  
Etter andre verdenskrig ble det arrangert fiskerimesse i Ålesund i 1954, før utstillingen kom i fastere former da Norsk Fiskerimesse ble arrangert fra 25. august til 11. september 1960 i Bergen.

Bak denne messen sto det offisielle Norge med statsminister Einar Gerhardsen og fiskeriminister Nils Lysø.

Fiskeridepartmentet sto som offisiell arrangør. Kong Olav V foretok den høytidelige åpning av messen, som skulle danne begynnelsen til Nor-Fishing.

Og som i år kan markere 50 år for utvikling og fremme av fiskerinæring i inn- og utland. 


Messebyen Trondheim

Det skulle ta fem år før den neste fiskerimessen ble arrangert.

Den 2. Norske Fiskerimesse ble arrangert i Trondheim i1965, og selv om det var tanken at messen skulle ambulere mellom forskjellige byer, ble den i hovedsak fast i Trondheim fra da av.

Bare i 1978 ble fiskerimessen arrangert utenfor Trondheim, da i Oslo.
  
Fiskerimessens navn ble i 1974 endret til Nor-Fishing, med undertittelen ”Den 5. Norske Fiskerimesse”.

Bakgrunnen for det nye navnet var at fra 1972 fikk messen et stadig klarere internasjonalt preg, med utstillere fra en rekke land og et økende antall besøkende og offisielle delegasjoner fra utlandet.


Nor-fishing og Aqua Nor

Fra 1970-årene og fremover ble fiskerimessen holdt hvert annet år, og fra 1979 har Nor-Fishing-messen alternert annethvert år med oppdrettsmessen Aqua Nor.

Begge messene er i dag i Stiftelsen Nor-fishing’s eie.
  
Prosjektleder Kari Steinsbø kan vise til over 250 påmeldte utstillere fra inn- og utland, og det begynner å fylles opp i flere av utstillingshallene.

– Den mye omtalte finanskrisen har ikke slått til like hardt i fiskerinæringen som i andre næringer.

Odd Berg er optimistisk: – Vi ser frem til en flott jubileumsmesse og ønsker alle velkommen til Trondheim i tiden 17. til 20. august!”

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1