Tips redaksjonen
24.02.2010

Dobler badevektsalget i januar

Det er ikke bare treningsstudioene som har merket nyttårsforsettene.
– I januar har vi solgt dobbelt så mange badevekter som i de fleste andre av årets måneder.

Men det er tydelig at folk forbereder seg på slankekuren etter nyttår, for desember er også en god badevektmåned for oss, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.
  
Men det handler nok ikke bare om nordmenns vilje til å kvitte seg med ribbefettet.

– Det er også i januar at alle de gode tilbudene på badevekter kommer, sier han.


Små datamaskiner
Omtrent ni av ti badevekter Jernia selger, er nå elektroniske. De mekaniske, med viser og tallskive, foretrekkes mest av den eldre garde.
  
– Elektroniske veiesensorer er mer nøyaktige enn mekaniske. De mekaniske badevektene slites med årene og kan etter hvert vise feil verdier, og da gjerne for lave, sier Sparengen.

En badevekt nøyer seg ikke lenger med bare å veie deg.
  
– Bare i løpet av de to–tre siste årene er badevekter blitt mye mer avanserte. Noen modeller kan regne ut BMI-en din, andre kan måle kroppens muskel-, fett- og vanninnhold.

Du får beskjed om hvor du er nå, og hvor du bør være, sier Sparengen.
  
Du stiller deg barbeint oppå vekta. En liten og ufarlig impuls sendes fra det ene benet til det andre. Muskler, fett og vann har forskjellig motstand. Derfor kan badevekten danne seg et så detaljert bilde av deg.
  
De mest fremskredne kommer med datalagringsmuligheter for 10–12 personer, der utviklingen din blir til grafer etter at du har ”logget deg på”. Dataene kan også overføres til PC.


Veier mer

Nordmenn blir stadig tyngre. En gjennomsnittlig 40-åring veier fem kilo mer enn det en 40-åring gjorde rundt 1985, ifølge Folkehelseinstituttet.

Over halvparten av norske 40–45-åringer er overvektige når kriteriene til Verdens helseorganisasjon, WHO, legges til grunn.

Så har da skalaen på badevektene også økt?
  
– En god del av de mekaniske stoppet på 120 kilo, mens de fleste av dagens elektroniske går opp til 150 kilo.

Men du kan jo fortsatt være overvektig om du veier 110 kilo, så jeg vil være forsiktig med å si at den generelle vektøkningen er en direkte årsak til utviklingen, sier Thor Erik Østberg i F&H of Scandinavia, som er en av de store leverandørene av badevekter i Norge.
  
Men skalaen når nye høyder.
  
– Vi har begynt å selge en modell som går helt opp til 200 kilo, som for sikkerhets skyld heter XXL. Men vi solgte bare 142 av den i fjor i Norge og Danmark til sammen, sier Østberg.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1