Tips redaksjonen
24.02.2010

Frosne nordmenn sluker propan

Flere elektrokjeder har i vinter meldt om et svimlende salg av varmeovner. Det dreier seg ikke bare om olje- og el-ovner, men stadig flere nordmenn har oppdaget infravarmere som går på propan og propansalget har steget til himmels.
Og i går kunne NTB melde at strømleverandørene er i ferd med å skru strømprisene opp.
  
- Vi har større utfordringer med å takle propanetterspørselen på de kaldeste vinterdagene i år enn vi noen gang har hatt på de varmeste sommerdagene med grilling, sier Morten Roness i AGA.

I vinter har Norge opplevd en lengre kuldeperiode, og i følge Statnett ble det satt ny rekord i strømforbruk onsdag 6. januar: 24 millioner kilowatt timer mellom klokken åtte og ni den morgenen.

Kuldeperioden har ført til at varmeovner faktisk er blitt mangelvare. Daglig leder i Futur, Petter Lein, kan melde om en dobling av salget:

– Vi leverer infravarmere som går på propan til hele landet og har ikke opplevd maken til pågang. Vi har for første gang faktisk gått tomme, sier han.


Dobling i dagligvarehandelen

Også i dagligvarehandelen merkes kulda på salget. På Rema 1000 på Ryen i Oslo kan daglig leder Svein Erik Eidsmo fortelle om en dobling sammenlignet med i fjor.

– Nå er ikke propan akkurat vårt hovedprodukt, men likevel solgte vi tre flasker om dagen i den uka da kulda var som verst.

Vanligvis går det ca. en flaske om dagen, forteller Eidsmo.

– Jeg måtte selv ty til propanoppvarming når varmepumpa hjemme konket ut.
  
Salgssjef for propan i AGA, Morten Roness, kan bekrefte at den sterke kulda i det siste har ført til at salg av propan har skutt fart:

– Vi har hatt det ekstremt travelt de siste ukene, forklarer Roness.

– Vi har hatt en økning på 30 % sammenliknet med januar i for, men økningen kunne vært på 50 % om vi hadde klart å levere i henhold til etterspørselen, understreker han.
– Det er tydelig at det ikke bare er tradisjonelle elektriske ovner der ute på markedet, men at folk flest har tatt i bruk det de har for å varme opp huset.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1