Meny
24.02.2010

Lavenergihus med 40 prosent glass og lys

VELUX bygger seks modeller av framtidens hjem på forskjellige steder i Europa. Det første av disse CO2-nøytrale husene står nå klart for innflytting i Lystrup like utenfor Århus. Det kalles ”Bolig for livet”. 40 prosent av den ytre flaten er glass.
Vanligvis regnes 20 prosent som maksimal vindusflate i en bolig. I Århus har VELUX bygd en bolig på 190 kvm fordelt på halvannen etasje.

Nå flytter en familie inn og skal vise i praksis at glass ikke nødvendigvis forringer isolasjonen av huset. Huset skal faktisk være en nettoleverandør av energi.


Et årsforbruk på 40 minutter
På 40 minutter mottar Jorden nok solenergi til å dekke klodens energiforbruk i ett år. Det er dette VELUX ønsker å utnytte ved å bygge et hus med en ekstra stor takflate mot sør og mange detaljer for å fange opp og ta vare på energien.

Det fordrer at alle bygningsmessige konstruksjoner er utformet for å ta vare på energien og å bruke vinduene aktivt til å balansere energiforbruket.
   
Den strategiske plasseringen og bruken av vinduene er en av årsakene til den oppsiktsvekkende målsetningen om å være nettoleverandør av strøm i et årsperspektiv.


Behovsstyrt

Det er masse frisk luft i ”Bolig for livet”. Om vinteren tilføres luften via det mekaniske ventilasjonsanlegget, som samtidig sikrer at varmen fra utluften gjenbrukes.

Anlegget er behovsstyrt, slik at det tilpasser seg de aktuelle ventilasjonsbehovene i rommene. Luften blåses inn i ”rene” rom som stue, soverom og andre oppholdsrom og suges ut gjennom de ”urene” rommene som kjøkken, toalett og vaskerom.
  
Om sommeren tilføres frisk luft gjennom naturlig ventilasjon, som styres av sensorer i huset.

Nå er det den naturlige ventilasjonen som erstatter den mekaniske slik at det spares energi.


Utnytter passiv energi

Foruten store fasadevinduer har boligen fire takvinduer mot sør og åtte mot nord. Samtlige vinduer har trelags glass, og takvinduene er utstyrt med innvendig komfortsolskjerming og utvendige markiser. Dessuten har de lav u-verdi.
  
De utvendige markisene skjermer effektivt mot oppvarming om sommeren. Kanskje så mye som 90 prosent av solvarmen kan dempes med markisene slik at det ikke blir for varmt inne.

Om vinteren motvirker den innvendige solskjermingen varmetap.
  
Poenget er å ta vare på den varmen beboerne trenger, men også å regulere vindusfunksjonene slik at huset ikke blir for varmt eller for kaldt.

Å bruke solskjermingen på takvinduene til å isolere mot varmetap er også en ny måte å tenke på.

”Bolig for livet” er utformet for å utnytte så mye passiv energi som mulig. Det er passiv energi i form av høyt dagslysnivå, passiv varme fra solen samt ventilasjon fra termisk oppdrift og vindpåvirkning av fasadene.


Io-homecontrol

Alle takvinduer og solskjerming ute og inne styres med io-homecontroll – styringssystemet VELUX kan levere til sine takvinduer.

Rutinene med åpning og lukking av vinduer og solskjerming er automatisert, men kan også overstyres med fjernkontrollene som er hengt opp på strategiske steder i boligen.

Med én fjernkontroll kan alle funksjonene styres dersom det er behov for å fravike de programmerte rutinene.
  
Normalt vil systemet lukke vinduer og solskjerming om natten for å minske tapet av varme betydelig.

Dessuten har VELUX takvinduer – når de monteres korrekt – optimal tetthet mot takkonstruksjonen.


Innebygd solcellepanel

Takvinduene ventilerer også huset slik at det ikke blir for hett på varme dager. Dessuten gir de en balansert belysning i oppholdsrommene.
  
I dette lavenergihuset er takvinduene svært viktige for å balansere temperaturen i huset. Mens øvrige vinduer og dører kan være lukket, balanserer takvinduene og solskjermingen oppvarmingen av boligen.
  
Solcellepaneler, som er innebygd i det enkelte takvinduet, sørger for driften av vinduet, og en regnsensor sørger for at det lukkes i tilfelle nedbør.

Alt er tilrettelagt for komfortabel og energivennlig drift. Det skal ikke være vanskelig å bo i et energieffektivt hus.


Ute og inne flyter sammen

I ”Bolig for livet” oppløses grensene mellom inne og ute. Vinduer og terrassedører, som går fra gulv til tak, får ute og inne til å flyte sammen slik at rommene virker større og luftigere.

Vinduer som går helt opp i taket og takvinduer sikrer at dagslyset kommer langt inn i rommene.
  
Huset er bygd opp over et ”lyskors”, som gir boligen lys fra alle fire sider. De fleste rommene i huset har vinduer i minst to retninger.

Hvert vindu har i tillegg til å slippe inn dagslyset en funksjon som utgang, ventilasjonsåpning, nisje, arbeidsplass eller ramme om en utsikt.
  
Vinduenes plassering og størrelse er avstemt etter solens gang på himmelen, årstidene, energioptimering og beboernes behov.
  
Tykkelsen på isolasjonen og takhellingen skaper naturlige overheng mot sør og sørger for en komfortabel solavskjerming uten at utsikten skjermes.


Kan selge strøm

Solfangere på taket sørger for energi til oppvarming av vann og, ved behov, til oppvarming av rommene gjennom ventilasjonssystemet, vannbåren gulvvarme og radiatorer.

Solceller på taket dekker huset elforbruk til drift av tekniske installasjoner og husholdningen.
  
I ”Modell Home 2020”, som VELUX kaller dette prosjektet, regner man med at boligene vil produsere mer energi enn de forbruker.

I åtte av årets måneder vil boligen trolig kunne selge energi, mens den i de resterende fire månedene vil ha behov for å kjøpe strøm. Beboerne vil i løpet av året selge mer energi enn de må kjøpe.
  
– Vi har skapt et energieffektivt hus, som både er godt å oppholde seg i og en glede å se på. Tanken bak helhetstankegangen er både å ta hånd om menneskers sunnhet og trivsel og samtidig aktivt utnytte de varige ressursene i form av solenergi.

Her bruker vi ikke bare våre produkter til å trekke lys og varme inn i boligen i dagtimene, men også til å begrense boligens varmetap om natten og til å kontrollere inneklimaet, sier direktør Torgeir Øverås i VELUX.


Virkelig test

”Bolig for livet”, som prosjektet i Århus kalles, inngår i det internasjonale VELUX-prosjektet ”Model Home 2020”.

De seks bygningene i prosjektet skal alle brukes i praksis til det de er bygd for. I ”Bolig for livet” i Århus har en familie med to voksne og to barn – snart tre – flyttet inn i løpet av sommeren. De skal bo her i minimum ett år for å teste ut aktivhuset i praksis.

Den ene delen av testen er et måleprogram, som skal vise hvor mye energi som forbrukes og produseres i huset.

Ingeniørhøjskolen i Århus står for målingene, som legges til grunn for å evaluere forutsetninger, beregninger og antakelser i prosjektet.
  
Den andre delen av testen dreier seg om boligens integrerte styring. Intelligent styring av boligen er nødvendig for å redusere energiforbruket og øke komforten, samtidig som vinduene utnyttes best mulig som lyskilde og ventilasjonsåpning.

Derfor har prosjektet innledet et samarbeid med Ingeniørhøjskolen i Århus og Alexandra Instituttet med ”Bolig for livet ” som case.

Dette samarbeidet har utviklet seg til forskningsprosjektet ”Minimum configuration – Home Automation”.

Prosjektet skal utvikle og prøve strategier innenfor konfigurasjon av intelligent styring av boligen.
  
Formålet med prosjektet er å utvikle et samlet konsept for hvordan trådløs styring kan gjøres både anvendelig og relevant for brukerne.


Eksisterende kunnskap på ny måte
Utviklingen av ”Bolig for livet” startet i 2007. Det var tidlig enighet om å ta utgangspunkt i mennesket.

Framtidens hus skal ikke bare være godt isolerte og selvforsynt med CO2-nøytral energi. Det skal også være et hyggelig sted å oppholde seg, med masse dagslys og frisk luft.

Samtidig skal det være fleksibelt i bruk med plass både til samvær og ro. Ikke minst skulle liv, lys og luft avspeile seg i boligens arkitektur.
  
Gjennom ti tverrfaglige workshops har eksisterende kunnskap blitt satt sammen på en ny måte. Det har deltatt eksperter fra byggeindustrien, forskningsinstitusjoner, arkitekter, ingeniører og annen spisskompetanse.
  
De utviklet en modell der energi, estetikk og komfort utgjør den ene aksen og mål og virkemidler den annen. Modellen har medvirket til å holde fast på ideen om å sikre balanse mellom energi, estetikk og komfort.
  
Det er VELUX morselskap som har initiert oppføringen av seks demonstrasjonshus etter aktivhusprinsippet i fem land der klimaet varierer.

”Bolig for livet” er det første som står ferdig. De øvrige husene i ”Model Home 2020” vil stå ferdig i 2010.

Les mer om prosjektet her: www.velux.com/Modelhome2020

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no