Tips redaksjonen
13.01.2010

Har spist fem millioner råmelktabletter

Nordmenn spiser stadig mer råmelktabletter i forkjølelsessesongen. Siden august i år har vi spist hele fem millioner CuraMed-tabletter.
Ifølge Axellus, som produserer den markedsledende råmelktabletten CuraMed, har salget for alvor skutt fart det siste året.

– Vi har opplevd en økning på cirka. 40 prosent sammenlignet med samme periode i 2008, opplyser produktsjef Linda Haltbrekken i Axellus.
  
Haltbrekken mener salget av råmelktablettene hovedsakelig har økt av to grunner. – For det første tror jeg mange er opptatt av å investere i helsen ved å forebygge i forkjølelsessesongen.

I tillegg får vi tilbakemeldinger på at stadig flere forbrukere er opptatt av at det de putter i kroppen er naturlig, sier hun.
  
Hun legger til at råmelktablettene til Axellus er laget av den første overskuddsmelken til kua etter fødsel.


Beskytter slimhinne

Studier gjennomført av daglig leder i det private forsknings- og analyselaboratoriet NeuroZym, tidligere ZymBio, lege Gunnar Brønstad, slår fast at råmelk reduserer bakteriers evne til å feste seg til celler på slimhinnen i halsen til friske mennesker.
  
Ifølge Norsk Helseinformatikk starter en halsinfeksjon ved at bakterier eller virus binder seg til overflaten i halsen.
  
I Brønstads studier tok man derfor celler fra halsen til mennesker og dyrket opp disse i et laboratorium, slik at de dannet en overflate som har mange av de samme egenskapene som slimhinnene i halsen.
  
– Resultatene fra studiene viser at inntak av råmelktabletter hindrer utvikling av forkjølelse i halsen, dersom pastillene inntas ved begynnende sår hals, sier Haltbrekken.


Benyttes i hele verden
Råmelk er ifølge Haltbrekken kjent for sin helsebringende effekt over hele verden. I India leveres fortsatt råmelk på døra sammen med vanlig melk.
  
– Sammensetningen av kuas råmelk er veldig lik morsmelken til mennesker, men den har høyere innhold av blant annet antistoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Dette skyldes at kalvens immunforsvar aktiveres av råmelken fra kua, forklarer Haltbrekken.
  
Hun forteller at råmelken også har lange tradisjoner Norge.

– I flere generasjoner var råmelkspudding, eller kalvedans som det også ble kalt, et fast innslag på norske gårder. Når en husholdning ble rammet av sykdom var råmelk den første medisinen som ble gitt, sier Haltbrekken. 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1