Tips redaksjonen
14.12.2009

Bjørn Kjos Norges beste vekstskaper

Bjørn Kjos, adm. dir. i flyselskapet Norwegian, ble onsdag 18. november utnevnt og hedret som nasjonal vinner av Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2009.
Begrunnelsen er Kjos’ langsiktige og målrettede arbeid i et sterkt konkurranseutsatt marked.

På arrangementet ble det også kåret nasjonale vinnere i kategoriene industri, tjenester og handel.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit delte ut den prestisjetunge utmerkelsen til Bjørn Kjos sammen med adm. dir. i Ernst & Young, Erik Mamelund, under festforestillingen Skaperkraft 09 i Oslo Konserthus.

1400 gjester fra næringsliv, forvaltning, kulturliv og det politiske miljø var til stede på showet. Revisjons- og rådgivningsselskapet Ernst & Young står bak Entrepreneur Of The Year-kåringen i Norge i nært samarbeid med SpareBank 1 Gruppen og Handelshøyskolen BI.


Norges representant på verdenskåringen

Som nasjonal vinner blir Bjørn Kjos Norges representant på verdenskåringen i Monaco våren 2010, der 50 nasjoner deltar.

Han er den åttende nasjonale vinneren siden starten i Norge i 2002.
  
Dette er juryens begrunnelse for utnevnelsen av Kjos: ”Vekstskaperen har gjennom langsiktig og målrettet arbeid og ved å utnytte markedstrender klart å bli en vesentlig aktør i et sterkt konkurranseutsatt marked og skapt en vekst få andre bedrifter har klart å oppnå.

Dette har han fått til gjennom sterkt kostnadsfokus og bevisst satsning på teknologiske plattformer som gjør det mulig å koble salg av ulike tjenester og konsepter.
  
Vinneren har gjennom sin væremåte skapt en virksomhet der ansatte trives, og der det å ha det gøy på jobben er en vesentlig del av bedriftens kultur.
  
Juryen mener at Bjørn Kjos med sitt humør, engasjement for bedriften og de ansatte er en verdig vinner av Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2009.”


Allsidig vekstskaper med store ambisjoner

Norwegian Air Shuttle ASA ble stiftet 22. januar 1993 og fløy innlandsruter på kontrakt for Braathens og Widerøe. Bjørn Kjos var styreformann.

Da SAS kjøpte Braathens i 2003, ble Norwegian sagt opp. Valget sto da mellom å legge ned eller starte konkurranse mot SAS.

Valget ble konkurranse. Kjos tok jobben som administrerende direktør fra 2003 og har etter dette hatt fokus på å utvikle flyselskapet til å bli en internasjonal aktør.
  
I dag er Norwegian det nest største flyselskapet i Skandinavia og har en ruteportefølje som strekker seg over hele Europa i tillegg til Nord-Afrika og Midt-Østen.

Ved slutten av 2008 hadde Norwegian 40 fly i drift på 170 ruter til 87 destinasjoner og sysselsatte ca. 1500 personer.

Frem mot 2014 har Norwegian bestilt til sammen 70 nye fly av typen Boeing 737-800.
  
Bjørn Kjos vokste opp på Sokna, Ringerike. Han har variert bakgrunn som jagerflyver i Luftforsvaret og som forretningsadvokat. Kjos har også utgitt spionthrilleren Murmanskaffæren (2006).


Kategorivinnere

I tillegg til hovedprisen ble det kåret tre kategorivinnere på kveldens arrangement.

Bjørn Kjos vant kategorien tjenester og fikk tidligere på kvelden overrakt denne prisen av Kirsten Idebøen, konsernsjef Sparebank 1 Gruppen og Tom Colbjørnsen, rektor på Handelshøyskolen BI.
  
Øvrige nominerte i kategori tjenester var Pål og Heine Wang fra Vakt Service AS i Tønsberg og Bjørn Arve Olsen, Totaltek AS i Oslo.


Malvin Nilsen – Norges beste vekstskaper innenfor industri

Malvin Nilsen, adm. dir. i Leonhard Nilsen & Sønner AS, Andøya, gikk til topp i Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2009, kategori industri.
  
LNS-konsernets kjernevirksomhet er tunnelarbeid, gruvedrift og masseforflytting, men omfatter i dag også entreprenørvirksomhet, betongstasjon og elementproduksjon.

Fra å være en betydelig nasjonal aktør er konsernet nå en internasjonal aktør med hele verden som arbeidsfelt. Dette har de lykkes med ved å gjøre arktisk teknologi for tunnelbygging kjent ute i verden.

LNS består i dag av 15 selskaper med Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom AS som morselskap.
  
Vekstskaper Malvin Nilsen har jobbet i selskapet siden oppstarten i 1961. Gjennom sitt engasjement som leder av Maskinentrepenørenes Forbund var han anleggsbransjens fremste tillitsmann.

Malvin Nilsen ble utnevnt til æresmedlem i MEF da han gikk av som formann.
  
Prisen ble overrakt av Høyre-leder Erna Solberg og programleder i TV2 Harald J. Rønneberg.
  
Øvrige nominerte i kategori industri var Janne Vangen Solheim fra Janusfabrikken AS, Espeland og Stein Berg Oshaug i Oshaug Metall AS, Molde.


Harald Møller – Norges beste vekstskaper innenfor handel

Møllergruppen ved styreleder Harald Møller, Oslo, vant Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2009, kategori handel.
  
Møllergruppen er et tredjegenerasjons familieselskap, stiftet av Harald Aars Møller i 1936 (som Strømmen Auto AS).

Konsernet er i dag Norges fjerde største familiedrevene virksomhet med over 3400 ansatte i fire land og en samlet omsetning på 14 milliarder kroner. Norge, Sverige og Baltikum er hovedmarkedene.
  
Virksomheten har fire forretningsområder: import, forhandlere, eiendom og finans. Grunnbjelken i virksomheten er import, og Møllergruppen er i dag Norges ledende bilimportør.
  
Harald Møller har lykkes med å videreutvikle konsernets grunnverdier, som har stått uendret siden opprinnelsen i 1936: ”Åpen og ærlig, initiativrik, omtenksom og tydelig”.

Siden vekstskaperen tok over som styrets leder i 2004 har omsetningen økt fra 8,6 til 14,3 milliarder kroner.
  
Prisen ble overrakt av Karita Bekkemellem, adm. dir. i Legemiddelforeningen og Remi Goulignac, adm. dir. United Bakeries og fjorårsvinner av EOY kategori handel.
  
Øvrige nominerte i kategori handel var John Helge Inderdal i Lierne Bakeri, Lierne og Marius Sandvik fra Sandvik AS, Stavanger.


I samarbeid med Innovasjon Norge
Prisutdelingen i Oslo Konserthus ble arrangert i samarbeid med Innovasjon Norge som delte ut Reodor-prisen, Internasjonaliseringsprisen, Reiselivsprisen og Den nasjonale bygdeutviklingsprisen.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1