Tips redaksjonen
14.12.2009

Eltek sørger for mobiltelefon på stillehavsøya Nauru

Et av verdens minste og mest avsidesliggende land, stillehavsøya Nauru, får nå mobiltelefoni for første gang ved hjelp av solkraft og strømforsyning fra Eltek Valere.
– Vår teknologi gjør solkraft til en effektiv energikilde for teleinstallasjoner på avsidesliggende steder der strømnettet er vanskelig eller ikke tilgjengelig, sier markedsdirektør Morten Schøyen i Eltek Valere.

En stor utfordring når man bygger ut mobilnett i slike områder, er å trekke strømkabler fram til basestasjonene.
  
– Våre løsninger gjør at basestasjoner kan gjøres helt trådløse. Samtidig reduseres investeringer og utslipp fra aggregater og annen infrastruktur, sier Morten Schøyen.

Tidligere har det bare vært mulig å utnytte opp til 70 % av energien fra solcellepanelene til slike anlegg.  
  
Eltek Valere har utviklet nye omformere som kan utnytte solcellepanelene nær 100 prosent. 

Det reduserer behovet for solcellekapasitet og minimerer eventuelt behov for tilleggsforsyning fra generatorer.

I tillegg sørger en ny styringsenhet for permanent og jevn strømforsyning til telekom-komponentene.
  
Mobilnettet på Nauru drives av tre utendørs kraftforsyninger samt ett sentralkraftsystem på til sammen 40 KW, alt levert av Eltek Valere.

Det er Stillehavsarmen av den karibiske mobiloperatøren Digicel som har ansvaret for driften og utbyggingen av mobilnettet.


Mobil-helligdag på Nauru

Med sine 13 000 innbyggere og 21 km² flateinnhold er republikken Nauru et verdens minste land, både når det gjelder innbyggere og areal, og et av verdens mest avsidesliggende.  
  
Åpningen av mobilnettet var en stor begivenhet på øya, og presidenten i landet, Marcus Stephen, erklærte nasjonal fridag i anledningen.
  
– Nauru er et eksempel hvordan denne unike teknologien også kan åpne opp for andre avsidesliggende områder, f. eks. i Afrika som nå enklere kan få mobiltelefontilgang, sier Morten Schøyen.


Om løsningen

På Nauru har Eltek Valere levert tre stk. komplette anlegg basert på deres ledende HE (High Efficiency)-teknologi.

Anleggene består av integrerte systemer med både likerettere og solarladere. Energien kommer i hovedsak fra solcellepanelene via solarladerene, mens en genarator eventuelt startes når solkraften ikke strekker til.

Alt kontrolleres sømløst fra Elteks kontrollerenhet.
 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1