Tips redaksjonen
17.11.2009

Design Effekt 2009

–Her er bevisene på at design lønner seg
NRK, Jordan og TINE er blant landets flinkeste til å få avkastning på designinvesteringene sine.

Torsdag 15. oktober under Næringslivsdagen arrangert av Norsk Designråd fikk 18 bedrifter tildelt den nye utmerkelsen ”Design Effekt”. 
 
 
– Disse bedriftene har bevist at strategiske designinvesteringer gir konkrete resultater og kan nå offisielt kalle seg Norges aller beste på å skape lønnsomhet gjennom å investere i design, fortalte Skule Storheill, innovasjonsdirektør i Norsk Designråd.
  
Design Effekt er den første utmerkelsen av sitt slag i Norge – og dessuten én av få på verdensbasis.

Juryen, som utelukkende besto av representanter fra næringslivet, vurderte lønnsomheten og resultatene i totalt 36 søknader, og 18 av disse ble tildelt utmerkelsen.
  
– Strategisk bruk av design kan være et svært effektivt virkemiddel for å kapre markedsandeler og påvirke bunnlinjen, noe vi nå har funnet mange eksempler på.

Dette bør inspirere flere bedriftsledere til å satse sterkere på design som forretningsverktøy, sa juryleder Gro Myking, som er markedsdirektør i Posten Norge.


Disney-invasjon

I 2006 var NRKs tilbud for barn fordelt på flere kanaler, som enkeltprogrammer uten noen felles merkevare som bandt dem sammen.

Samtidig ble store internasjonale barnekanaler som Disney Channel stadig sterkere i Norge, og tok markedsandeler fra statskanalen.
  
– Som allmennkringkaster er det vårt ansvar å ha et godt tilbud også til barn, og vi ønsket at dette tilbudet skulle være godt forankret i norsk kultur.

Vi så at NRKs barneprogrammer fremdeles ble foretrukket av barn og foreldre, men med bare noen få timer på TV daglig sto vi i fare for å bli usynlig, forteller Trine Ruud, prosjektleder for oppstarten av NRK Super.

Fleksibelt designmerke
Derfor ble det besluttet å skape ett overordnet merke for hele barneuniverset, som skulle fungere både som TV- og DAB-kanalnavn og adressen til nettsiden samt vises oppe i høyre hjørne på alle barneprogrammer på TV.
  
Scandinavian Design Group ble koblet inn, og arbeidet med å skape kanalens identitet startet. Det ble bestemt at NRK Super skulle henvende seg til barn i alderen 2 til 12 år og skape en verden der barn vokser og er viktige.
  
– Vi ønsket et designmerke som var lett gjenkjennelig, enkelt å kombinere og lett å leke med uten at vi mistet gjenkjenneligheten.

NRK Super-merket måtte også snakke like bra til en 2-åring som en 12-åring, noe som var krevende med tanke på den utviklingsmessige forskjellen mellom disse aldersgruppene er uendelig stor, sier Ruud.


Favoritt hos barn og foreldre

Designprofilen for 2–7-åringene ble utviklet av Qvisten Animasjon, mens Racecar sto bak utviklingen av universet til 8–12-åringene.

– Design er et viktig virkemiddel for å være tydelig mot alle våre målgrupper, så det var viktig at byråene jobbet godt seg i mellom og med NRKs egne designere, forklarer hun.
  
NRK Super startet sendingene 1. desember 2007, og målsettingen om 5 prosents seeroppslutning ble raskt realisert.

Snart to år senere har kanalen passert Disney Channels seeroppslutning på 22 prosent. NRK Super har også slått an blant foreldre; 83 prosent synes kanalen er et godt alternativ.


Fra hygiene til livstilsprodukt

Jordan er en norsk munnhygieneprodusent som konkurrerer med multinasjonale aktører med helt andre ressurser til utvikling og markedsføring.

Prispress og hyppige lanseringer førte til at bedriften måtte tenke nytt.
  
– Vi visste fra våre undersøkelser om kjøpsadferd at forbrukerne i stor grad kjøper tannbørste på impuls.

Derfor var vår innovasjon nødt til å skille seg ut på en relevant og positiv måte, sier markedsdirektør Thomas M. Kristensen i Jordan.
  
Mens konkurrentene primært fokuserte på å utvikle nye produkter for den globale forbruker, tok Jordan i samarbeid med designbyrået Øxseth og Angelfoss utgangspunkt i den nordiske forbrukerens vaner og preferanser.


4,4 millioner tannbørster
– Basert på dette utviklet vi tannbørstekonseptet ”Jordan Individual”, som består av to ulike hode- og skaftstørrelser og 18 grafiske designelementer, sier Kristensen.

Han forteller at selskapet i lanseringen av tannbørsten Jordan Individual satset på å øke forbrukernes interesse ved å omdefinere tradisjonelle hygieneprodukter til å bli livstilsprodukter.
  
Satsingen var vellykket. Jordan Individual er nå Nordens mestselgende tannbørste. – Fra lanseringen i februar 2007 og fram til i dag har det blitt solgt 4,4 millioner Jordan Individual-tannbørster.

Bare i norsk dagligvarehandel har salget så langt vært på 113 millioner kroner, opplyser Kristensen.


Det sunne budskap

I 2006 opplevde produsenten TINE en salgsnedgang på 15 prosent innenfor kategorien barneyoghurt.

Hovedutfordringen var mangelfull kunnskap blant foreldre samt stor konkurranse fra andre produkter som opptrådte svært likt.
  
Løsningen ble en relansering av barnekonseptet, med fokus på tydelighet og sunnhet. Designbyrået Tangram Design ble engasjert og foretok en betydelig opprydning i designelementene.

Figuren ble tydeligere, samtidig som en og samme kalv i ulike varianter ble brukt til de forskjellige smakene.


Doblet yoghurtvolumet
– Vi framhevet frukt og bær, samtidig som vi kommuniserte det sunne budskapet ved å profilere barneyoghurtens innhold i tråd med nye oppskrifter for smak og næringsinnhold, sier konserndirektør Hege Holter Brekk i TINE Markedskategorier.
  
Snuoperasjonen var vellykket.

– I volum har salget av Litago Yoghurt fordoblet seg siden relanseringen i 2007. I tillegg har vi solgt 17 prosent mer barneyoghurt det siste året.

Varemerket kan for første gang på flere år vise til vekst, og den er ikke på mindre enn 63 prosent, opplyser Holter Brekk i TINE.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1