Tips redaksjonen
28.08.2009

Redusert stråling for hjertepasienter

Unilabs Røntgen Majorstuen innfører en ny bildeforbedringsteknikk for hjerte-undersøkelser.
Med hjelp av teknikken kan stråledosene ved forskjellige undersøkelser reduseres mellom 30 og 70 prosent, med opprettholdt diagnostisk kvalitet.

I Norge utføres det ca. en halv million CT-undersøkelser årlig, og antallet øker stadig.
CT er i mange tilfeller beste hjelpemiddel for å diagnostisere skader og sykdommer. Ulempen er at det kreves høye stråledoser for å få bra bilder.

Den nye teknikken gjør det mulig å redusere strålenivåene og også antallet stråleinduserte krefttilfeller.
  
– Vi etterstrever hele tiden høyest mulig pasientsikkerhet og kvalitet. Ved å kombinere avansert digital bildediagnostikk med datateknikk har vi et verktøy som gjør det mulig å øke pasientsikkerheten.
Med denne teknikken regner vi med å kunne senke stråledosene med opp til 70 prosent ved forskjellige undersøkelser, sier Tor Ole Kjellevand, røntgenlege og medisinsk ansvarlig ved Unilabs i Norge.
  
Et av de nyeste bruksområder av CT er undersøkelse av hjertet, såkalt kalciumscoring. Dette er en enkel og rask undersøkelse for å kontrollere risiko for åreforkalkning og infarkt.
  
– Kalciumscoring er den beste metoden for å undersøke risiko for hjerte/karsykdommer. Omtrent halvparten av pasientene har ikke forkalkning i coronarkarene og har da minimal risiko de nærmeste fem årene.
I de tilfeller en pasient har for høye kalknivåer, bør han/hun gjøre noe for å redusere risikoen for sykdom.
Det kan gjøres ved å forandre livsstil. De er viktig å utføre undersøkelsene med så lave strålenivåer som mulig, sier Tor Ole Kjellevand.
  
I den senere tid har antallet CT undersøkelser av hjertet økt kraftig, og dermed også stråledoser til pasientene.  Den nye teknikken betyr forbedrede muligheter for sikker diagnose. Ved kalciumscoring gir den nye teknikken også skarpere bilder.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1