Tips redaksjonen
06.07.2009

Her lages boblene i brusen

Boblene i brusen din er egentlig et biprodukt fra Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn.
– Når vi lager ammoniakk ved vår gjødselfabrikk, er karbondioksid et biprodukt, men som er uvurderlig i moderne produksjon av mat og drikke, sier fabrikksjef Jan Petter Fossum ved Yara Porsgrunn.
  
Karbondioksid (CO2) brukes både til nedkjøling og nedfrysing av mat som kullsyre i øl og mineralvann.
  
CO2 fra Porsgrunn sendes med spesialbygde båter til Europa. I Norge bruker blant annet bryggeriene norskprodusert karbondioksid i sine varer. Yara er en av Europas største produsenter av karbondioksid og tørris, som er CO2 i fast form.

Bevarer maten bedre
CO2 er tilgjengelig både som gass, væske og tørris i renset form. De siste årene har bruksområdene blitt kraftig utvidet.
  
– Matindustrien stiller stadig større krav til at mat skal holde seg fersk lenger, og karbondioksid har vist seg å ha fantastiske egenskaper i emballering av ferskvarer, sier Fossum.
  
Luft blir fjernet i matemballasjen og erstattet med en bestemt gassblanding. Dermed blir holdbarheten bedre. Matvarer som blir kjølt og frosset ned i CO2, gir tryggere mat i butikkhyllene.
  
– Ferskvarer og nedkjølte og frosne matvarer trenger skånsom behandling i en beskyttet og temperaturkontrollert atmosfære for å holde seg og være trygg å spise over tid. Dette har vært en utfordring i matvareindustrien, sier Fossum.

Mindre stress
Ved å bruke karbondioksid kan man holde matvarene kjølige gjennom hele transportkjeden.
  
Flymat som skal transporteres og serveres mange timer etter at den er pakket, har for eksempel vist seg å være mye enklere å tilberede når man bruker CO2.
  
– Rask nedkjøling av mat med karbondioksid gjør at maten beholder smak og tekstur på en langt bedre måte enn tradisjonell nedfrysing, sier Jan Petter Fossum i Yara.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1