Tips redaksjonen
06.07.2009

Kinesisk bilglassprodusent Entrepreneur Of The Year 2009

I konkurranse med Inge Huse og vekstskapere fra hele verden vant Cao Dewang fra Fuyao Glass Industry Group Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year.
Prisoverrekkelsen fant sted på et storstilt arrangement i Monaco 30. mai med over 40 nasjonale vinnere fra hele verden.

– En stor overraskelse og en enorm ære, sa den globale vinneren da han stolt mottok trofeet.

Cao Dewang er styreleder i Fuyao Group, som er Kinas ledende bilglassprodusent. Selskapet er også godkjent som original utstyrsleverandør for bilprodusenter over hele verden, blant annet Audi, Volvo, Ford og Hyundai.
  
Den globale vinneren ble utpekt av en internasjonalt sammensatt og uavhengig jury under ledelse av svenske J. Christer Ericsson, grunnlegger av JCE Group AB.
  
– Dewangs suksess har større utstrekning enn bilglass. Fuyao er en viktig brikke i kinesisk industri både innenlands og utenfor landets grenser, sa Ericsson, som understreket at det var tøff konkurranse i år.

Fornøyd Inge Huse
– Dette har vært en utrolig artig opplevelse, og jeg gratulerer så masse til den kinesiske vinneren, sa Inge Huse etter festmiddagen og prisutdelingen. Som nasjonal vinner fra Norge var også Huse oppe på scenen i Salle de Etoiles, Monaco for å motta hyllest og trofé. 
  
Inge Huse har ledet I. P. Huse AS på Harøy siden 1965. Mørebedriften er verdensledende på konstruksjon og produksjon av vinsjer for store havdyp.
  
I. P. Huse ble i 1927 startet av hans bestefar, og bedriften leverte i mange år maskiner til sildeoljeindustrien. Gjennom et tett samarbeid – først med familiebedriften Hydraulic Brattvåg som ble solgt til Ulstein, i dag Rolls-Royce Marine, har vinsjene til I. P. Huse nådd ut på verdensmarkedet.

I dag dominerer bedriften markedet for tunge vinsjer for store havdyp, med en trekk-kraft på over 600 tonn.
Bedriften har innenfor sitt felt bidratt til at oljeutvinning kan skje på stadig større dyp, og rigger og spesialfartøy over hele verden er utstyrt med vinsjer fra Huse.
  
I 2008 ble Huse utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hans innsats for industriutvikling.
Offshore-pioneren er også godt kjent utenfor landets grenser. I. P. Huse og Inge Huse er kjent over hele verden som ”the winch builder”.
  
Dagen før prisutdelingen var Inge Huse gjesteforeleser ved Universitetet i Monaco, der han foreleste om egen bedriftshistorie, det maritime cluster på Møre og hvordan overleve i shippingkriser.


Stolt verdensvinner

– Å motta denne prisen blant en slik gruppe talentfulle vekstskapere er en enorm ære. Ikke bare for meg, men også for mine 10 000 ansatte og for hele Kina, sa Cao Dewang etter lørdagens prisutdeling.
  
Cao vokste opp i enkle kår og livnærte seg først som fruktselger, bonde og kokk. Han begynte som selger i Fuqing Gao Shan Special Glass Factory i 1976.

I 1983 fikk bedriften økonomiske vanskeligheter, og Cao ble spurt om å ta over – og han snudde bedriften til overskudd i løpet av ett år. Fuyao Group ble etablert av vekstskaperen i 1987.
  
I dag er Cao kjent over hele Kina for sitt veldedige arbeid. Han har personlig donert mer enn 15 millioner euro i bistand til Sichuan-provinsen etter jordskjelvet i 2008.

I år har han annonsert at han vil donere nærmere 60 prosent av aksjeposten i Fuyao Group – verdt nærmere 300 millioner euro – til et veldedig fond. 
  
På årets verdensfinale, Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year, var det flere deltakere enn noen gang tidligere.

Hele 43 nasjonale vinnere fra hele verden ble først og fremst hedret, men konkurrerte også om å bli kåret til den aller beste.
En bredt sammensatt internasjonal jury har intervjuet alle de nasjonale vinnerne i løpet av Monaco-oppholdet.


Allsidige ”konkurrenter”

De andre nasjonale vinnerne Huse traff i Monaco, representerte en lang rekke bransjer, fra programvare- og mobilteknologi til legemidler, metallindustri og underholdning.

Flere representerte dagligvarebransjen, mens den franske vinneren er grunnlegger av frisørsalongkjeden Franck Provost – med salonger i over 30 land. Den svenske vinneren er Martin Gren, Axis Communications, som leverer nettverksprodukter og internettbaserte trådløse sikkerhetstjenester.
  
Kandidatene ble blant annet vurdert ut fra sin evne til å tenke nytt, skape vekst, oppnå gode økonomiske resultater, gjennomføre strategisk ledelse, oppnå global innflytelse samt ut fra sin personlige integritet og påvirkningskraft.
Mens det på nasjonalt nivå kåres vinnere i tre ulike kategorier, er det i Monaco bare én internasjonal vinner på tvers av bransjer og kategorier.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1