Tips redaksjonen
03.06.2009

Folkets første fellesgrill på plass

Svarte svimerker i gresset og hauger med aluminiumsavfall er noe av det norske grillentusiaster etterlater seg i parker om sommeren. Nå lanseres endelig et miljøvennlig alternativ: MatPrat-grillen.
Drømmen om fellesgriller i offentlige parker – der alle som vil, kan komme med mat og noen mynter og grille seg gjennom sommerdagen – ble født for flere år siden hos Opplysningskontoret for kjøtt.
Inspirasjonen ble hentet fra Sydney i Australia, der offentlige griller står utplassert i mange offentlige parker, og det ikke er en engangsgrill å skimte så langt øyet kan se.
Nå er endelig den aller første "MatPrat-grillen" på plass i Sofienbergparken i Oslo, og Opplysningskontoret for kjøtt håper dette bare er starten på et grilleventyr som vil bety renere parker og bedre grillmåltider.
– Det er gøy endelig å være i gang med dette prosjektet, og vi har kjempetro på at det vil bli en suksess.
Grillen, som nå er satt opp, er av høy kvalitet, er enkel og billig i bruk og står klar for å grille pølser, koteletter og alt annet som hører med, sier en tydelig stolt informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen.
Hun forteller at MatPrat-grillen vil fungere omtrent som en parkeringsautomat, der man putter på penger og får ett grillminutt for én krone.


Hylles av Solheim
Også miljøvernminister Erik Solheim hadde møtt opp til den offisielle åpningen av Norges første MatPrat-grill.
– Avfall og forsøpling er noe folk er opptatt av, og som de gjerne tar opp med oss politikere. Mange opplever at forsøpling ødelegger noe av opplevelsen ved å ferdes i parker, på strender og langs turstier. På fine sommerdager er brukte engangsgriller svært synlige og skjemmende på mange steder, sier Solheim.
Nordmenn kjøper om lag 1,3 millioner engangsgriller i året, og mange kommuner rapporterer om at opprydding etter engangsgriller om sommeren stjeler det meste av budsjettene som er satt av til å holde parkene i pen stand.
– Den beste måten å unngå forsøpling på er å hindre at avfall oppstår. Da trenger vi gode alternativer til engangsgrillen. Jeg synes det er positivt at det utvikles varige griller som kan brukes i parker og på andre utfartssteder, sier Erik Solheim.


Bedre grillmat
Det er ikke bare miljøentusiaster som fryder seg over et alternativ til engangsgrillen. Det at MatPrat-grillen vil gi mulighet for langt bedre grillmåltider, har også vært et viktig argument.
– Selv om engangsgrillen er fin på den måten at den ikke krever en egen hage eller balkong og er med på å fremme impulsiv grilling, er det veldig vanskelig å grille godt på en engangsgrill. Varmen er ofte ujevn, og maten ligger altfor nær glørne, noe som ofte fører til at maten kan bli svidd før den blir gjennomstekt, sier Christensen.
At mat tilberedt på den nye MatPrat-grillen smaker bedre enn engangsgrillet mat, fikk landbruks- og matminister Lars Peder Brekk erfare da han var den aller første til å fyre opp glørne under onsdagens åpning.
– Miljøbevisst matlaging gir også et hyggeligere måltid. Derfor er MatPrat-grillen en glimrende løsning som jeg håper mange vil benytte seg av, og som opplagt bidrar til mindre forsøpling ved våre felles utfartssteder, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.


Vil sette griller i hele landet
Grillen i Sofienbergparken i Oslo skal drives av bydelen Grünerløkka, og Opplysningskontoret for kjøtt håper dette bare er den første i rekken av mange fellesgriller som settes opp i norske parker.
– Vi vil nå reise rundt på promoteringsturné til andre store byer i Norge å forsøke å overtale kommunale politikere til å bevilge sine innbyggere en fellesgrill. Vi mener dette er et prosjekt som kan være positivt for miljøet både på lokalt og globalt plan, sier Christensen.
Hun understreker at Opplysningskontoret for kjøtt ikke vil tjene penger på salg av griller til kommunene.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1