Tips redaksjonen
03.06.2009

Fargeplan som verktøy

Vi hører og leser ofte ordet fargeplan når vi snakker om å fargesette hjemmene våre. Men hva betyr egentlig ordet "fargeplan", og hvordan kan vi bruke den i praksis?
Hvem har ikke stått i malebutikken med et dusin fargeprøver i hånda og kjent frustrasjonen komme fordi vi ikke klarer å finne de "riktige" fargene som passer sammen, og ikke minst de som passer til det vi har fra før.
Det er da vi kan dra nytte av å lage oss en liten fargeplan for å hjelpe oss selv til et enklere valg.

Ved å lage en slik fargeplan ser vi med en gang hvilken farger som passer sammen eller ikke. Det som også skjer i denne forunderlige fargeverden, er at fargene påvirker hverandre. De låner farge av hverandre – fargeforskyvning – og dermed opptrer de helt annerledes sammen en hver for seg.


Utgangspunkt i hovedfarge
Det finnes en rekke velprøvde måter å gå frem på når vi skal sette sammen en god fargeplan for et hus eller en leilighet.
En enkel måte å legge opp en fargeplan på, kan være å velge en gardin som utgangspunkt. Velg ut et stoff du liker eller har fra før og la bunnfargen i stoffet være bestemmende for de store flatene og tilsett de andre fargene som detaljer.
Hvis vi bruker like mye av alle fargene kan det fort bli litt "tivoli".
Som hovedregel kan vi si: La en farge være hovedfargen, en annen farge som sekundærfarge og to til tre farger som detaljer som underbygger hovedfargen.
Andre inspirasjonskilder til fargeplan kan være et maleri, et møbel, et teppe osv. Vi bruker også her den samme fremgangsmåten som ved gardinen.


Sort ark
En annen måte kan være å lime fargeprøver på et sort ark. Da kan du se helheten, og du kan se om du har satt sammen farger som du liker, enten om det er fra en kald fargeskala eller en varm.
Det beste resultatet får du hvis du tenker ut ifra dine favorittfarger og ikke så mye ut fra hva som er trendy og mote akkurat nå.
Når vi ser på en fargeprøve, setter vi den ofte opp mot en hvit bakgrunn. Dette kan gi et feilaktig inntrykk, fordi den hvite flaten får fargen til å virke mørkere og svakere enn den vil oppleves på veggen.
Ved å bruke et sort papir som bakgrunn vil fargen opptre tilnærmet riktig. Du kan gjerne lage en fargeplan for hvert rom, eller en stor for hele huset eller leiligheten. Det viktigste er at du har laget deg et enkelt "verktøy" som du føler at du kan dra nytte av.


Helhet i flere rom
Fargesetting av flere rom samtidig kan være en utfordring. Her gjelder det å tenke helhet.
Maler du alle rommene i samme farge, oppnår du likevel en variasjon fordi hvert rom har sin egen funksjon og tilgang på dagslys. Du kan også variere hovedfargen i de ulike rommene, men gjenta da en detaljfarge i alle rom. Slik "binder" du det hele sammen og du oppnår en fin flyt fra rom til rom.
Fargesetting av ett rom er kanskje enklere for noen. Men egentlig gjelder den samme regelen her. For å oppnå helheten til resten av huset eller leiligheten, bør du se alt under ett.


Fargeplan i praksis
I vårt eksempel har vi laget en fargeplan med utgangspunktet i en lys farge som eierne hadde begynt å male veggene med, S0804-Y30R.
Utfordringen var hvilke farger de skulle kombinere med for å oppnå en helhet.
Eierne hadde et ønske om å kombinere denne lyse fargen med bruntoner og limegrønn. De ønsket også store kontraster, ikke med sterke farger, men mellom det lyse og det mørke.

Vi startet med den lyse fargeprøven som hovedfarge og valgte deretter en lys grønn og en skjokoladebrun farge som detaljfarger. Med dette som utgangspunkt valgte vi to gråtoner som sekundærfarger og som ikke "konkurrerer" med den brune og den grønne, men tvert imot fremhever dem på en riktig måte.
Gråtoner er også gode farger når vi vil skape kontraster mellom det lyse og det mørke, slik som disse eierne gjerne ville ha det.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1